„Most nem tehetek a családomért semmit”

2020.02.02. 07:00

Egy Veszprémben élő kínai egyetemistát kérdeztünk a koronavírus okozta kínai helyzetről

Hetek óta uralja a híreket a kínai Hupej tartományból indult koronavírus, ami miatt az országban 56 millió embert karanténba zártak, ami miatt mára már több mint kétszázan vesztették életüket.

Forrás: EPA

Kétszázötvenkilencre nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és csaknem 12 ezerre a fertőzötteké szombatra virradóra Kínában – közölte a CCTV kínai állami televízió a Nemzeti Egészségügyi Bizottság adataira hivatkozva, szerepel az MTI hírében.

Ahogy terjed a tüdőgyulladást okozó koronavírus (pontosabban az nCov névre keresztelt koronavírustörzs) miatti pánik, úgy készülnek fel az oktatási intézmények is a betegség kezelésére. Magyarországon eddig az ELTE, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett a Pannon Egyetem adott ki közleményt a vírussal kapcsolatban. Ebben leírták, a „Pannon Egyetem jelenlegi ismeretei szerint sem dolgozói, sem hallgatói között nincs koronavírussal fertőzött személy, továbbá olyan személy sem, akinél a fertőzés gyanúja felmerült.”

Az első híradások nem adtak okot a komoly aggodalomra

Veszprémben több kínai diák is végez egyetemi tanulmányokat. Egyikőjük neve elhallgatását kérve mesélt nekünk, hogyan érinti a szülőhazájában kitört járvány.

A 22 éves fiú (mostantól nevezzük Fengnek) elmesélte, az első beszámolók megjelenésekor nem vette igazán komolyan a járványról szóló híreket.

- Időről időre felütik a fejüket ilyen hírek, amelyekről később kiderül, jócskán túloztak. Ráadásul Vuhantól hat órányira lakik a családom, másik tartományban, így eszembe sem jutott, hogy aggódnom kellene miattuk.

Hétezer kilométerre a családtól

Fengnek a szülei és nagyszülei élnek Kínában, napi szinten tartja velük a kapcsolatot a WeChat nevű alkalmazással.

- Az elején nem is történt valós tájékoztatás, az emberek szájról szájra adták tovább az információkat, a kínai közösségi oldalakon írta meg, ha bárki bármit megtudott a helyzetről. A várost, ahonnan származom, nem vonták karantén alá, mint Vuhant, de az emberek félnek. A kórházakban nagyon sokan vannak, nagy részük nem is az nCov-val fertőzött, de mindenki fél. Hiába hord mindenki szájmaszkot, nem érzik magukat biztonságban.

Elmondta, szülei szabadságot vettek ki, és csak bevásárolni járnak el otthonról.

A betegség ás a pánik mindenkit gyanakvóvá tesz

- Azt is igyekeznek a kevésbé zsúfolt időszakban elintézni, minél kevesebb emberrel akarnak érintkezni. A környéken lakók amúgy közvetlen, kedves emberek, de most mégis kicsit mindenki gyanakvóvá vált.

Aggódik a szüleiért, de mint elmondta, nem szeretne hazamenni. Ha van rá lehetősége, inkább Magyarországon várná meg a járvány lecsengését, vagy míg kifejlesztik rá a megfelelő vakcinát.

- Most nem tehetek értük semmit, és ez nagyon dühít. De egyelőre jól vannak, és ők azt szeretnék, ha nem idegeskednék, és a tanulásra tudnék figyelni.

___

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában