három híd is épül a szakaszon

2020.02.25. 10:36

Indulhat a veszprémi elkerülő négysávosítása

A Strabag által vállalt fejlesztés a Veszprém déli részén fekvő füredi csomópont és a várostól keletre található litéri csomópont között zajlik le.

Forrás: pixabay

A régen várt fejlesztésre tavaly augusztusban kezdtek kivitelezőt keresni, most az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül: a Strabag Építő Kft. fogja elvégezni munkát a beruházás első ütemén mintegy 25,84 milliárd forintból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából – írja a Magyar Építők.

A 8-as főút Veszprémet elkerülő szakasza a litéri csomópont és a budapesti csomópont között jelenleg is négysávos. A budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között viszont csak háromsávos az elkerülő. Az almádi és a füredi elágazás közötti egy kilométeren újra négysávos, ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő csatári csomópontig közel hat kilométeren keresztül már csak kétsávos.

Az építkezéstől azt várják, hogy megszünteti a Balaton északi partjára tartó autósok által okozott dugókat, ezzel a veszprémiek és az áthaladó forgalom is jól jár majd.

A Strabag által vállalt fejlesztés a város déli részén fekvő füredi csomópont és a Veszprémtől keletre található litéri csomópont között zajlik le. A beruházás befejeztével itt teljes mértékben kétszer két sávon és fizikai elválasztással lehet majd haladni, külön szintű csomópontok használatával. Emellett többek között:

- elkészül három híd (külön szintű csomópont), a Budapesti útnál, az Almádi útnál, illetve a Füredi útnál;

- hat szintbeli csomópontot is átadnak;

- illetve fejlesztik a 73-as és a 7217-es utak, valamint a Dornyai Béla utca és a Tirat-Carmel utca egyes szakaszait is.

Továbbá még keresztező és bekötőutakat is építenek, párhuzamos földúthálózatot is elkészítenek. A Magyar Építők korábbi információi szerint ez a beruházási ütem 2022-re készül el.

A veszprémi elkerülő projektjének második részében pedig a balatonfüredi elágazásig tartó 2,8 kilométeres szakaszt fogják fejleszteni, itt még nem tudni, ki lesz majd a kivitelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában