Hegyi borok mustrája

2020.02.05. 11:00

Interaktív bírálat gazdák és érdeklődők részvételével Kisapátiban

A községben idén is megrendezték a Vince-napi bormustrát, hogy a Szent György-­hegyen gazdálkodó borászok legjobb nedűit kóstolják, méltassák.

Tóth B. Zsuzsa

A Vince-napi kóstolásnak a kultúrház adott helyet

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szakértői zsűri nyílt bor­bírálata mellett a vendégek is megkóstolhatták a bormintákat, némi pogácsa és más ropogtatnivaló kíséretében.

Kiss Imre polgármester kö­szöntőjét követően Tóth Attila borász elmondta, hogy 38 minta gyűlt össze, amelyek között néhány különlegesebb is található. A résztvevők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt borászról, Kiss Istvánról, aki korábban mindig ott volt a borbírák között.

A bírálók véleményét lapunknak Knolmajer Ferenc, a Szent György-hegy Hegyközség elnöke tolmácsolta. Mint megtudtuk, nagyon jó hangulatú, interaktív borbírálaton vehettek részt a gazdák, az érdeklődők és a zsűri tagjai. – Nem minősítettünk, de alapjában véve jó borokat kóstolhattunk, csak kis hibákat találtunk a borokban. Akadt, amit nem a megfelelő időben kéneztek, vagy alul volt kénezve, és előfordult a kénhidrogén jelenléte is.

A Vince-napi kóstolásnak a kultúrház adott helyet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Elmondható, hogy évről évre egyre jobb borokat készítenek a gazdák, nemcsak Kisapátiban, hanem a távolabbi vidéken is, ahol vállalják a nyílt bírálatot, kritikát. A rutinszerzéshez így is több év kell, nem beszélve arról, hogy nincs két egyforma év és évjárat sem. Mindegyik esztendő más, és emiatt új kihívást is jelent – mondta Knolmajer Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában