Fügés manna és áfonyás mandula bűvöletében

2020.02.19. 07:00

Kiválasztották a Magyarország Tortája 2020 verseny döntős süteményeit

Államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapjának köszöntése alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. A megmérettetést hatalmas érdeklődés kíséri évről évre, egyre többen várják augusztus 20-án az ünnepi tortát.

Borsos Renáta

Fotó: Szervező

Az idei koncepció az ipartestület részéről, hogy a cukrászremekeket új, kreatív ötletek és magyaros ízvilág jellemezzék. Fontos, hogy a torták, valamilyen módon összefüggésben legyenek nemzeti ünnepünkkel, és csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazzanak. A versenyzők, a korábbi évek tapasztalataihoz hasonlóan, rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek, az ország minden területéről. Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Az idei döntős torták a következők: Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom); Tétényi áfonyás mandula – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom); Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös); Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest); Curiositas – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső); Szegedi Boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged).

A cukrászremekeket új, kreatív ötletek és magyaros ízvilág jellemzi
Fotó: Szervező

A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a legbátrabb falu tiszteletére, a térség jellegzetes alapanyagaiból, hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró felhasználásával.

A Magyarország Tortája versenyben a szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdet majd győztest. Az első körben az névtelenül nevezett tortákból az ítészek hatot választottak ki, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni, ott a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja ki a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a Magyarország Cukormentes Tortája verseny kiírása is megjelent az alapítvány honlapján, hamarosan az ipartestület honlapján is elérhető lesz. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-ai ünnepségeken kóstolhatja meg először. Azt követően az ország számos cukrászdájában fogyaszthatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában