"Veszprém megye egy jó hely"

2020.02.09. 15:30

Százéves múltra tekint vissza a megyebál

A Veszprém Megyei Önkormányzat és a Mediaworks Hungary Zrt. közös szervezésében rendezték meg a megyebált szombaton a Megyeháza Szent István-termében.

Horváth Virág

20200208 Veszprém Megyeháza Megyebál Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A nagy hagyományokkal rendelkező társadalmi esemény idei díszvendége Balatonfüred városa volt. A nívós rendezvényen a vendégeket a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának képviselői fogadták.

A megyebálon Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Balla Emőke, a Napló főszerkesztője, Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, a bál fővédnöke, valamint Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a bál védnöke mondtak beszédeket.

Polgárdy Imre elmondta, a megyebál több mint százéves múltra tekint vissza. – Igaz, hogy volt idő, amikor nem tartottak megyebálokat, de hat évvel ezelőtt a Napló kezdeményezésére a megyei önkormányzattal együtt újra elkezdtük ezt a rendezvényt – tette hozzá Polgárdy Imre. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, mára ez már kiemelt társadalmi rendezvénnyé vált.

Balla Emőke, a Napló főszerkesztője ünnepi beszédében kiemelte, 2015 óta ismét töretlenül megrendezik minden évben a megyebált, a Napló és a megyei önkormányzat közös szervezésében. Elmondta, ez egy jó alkalom arra, hogy a díszvendégként felkért városok minden évben bemutassák kulturális értékeiket. – A Napló több mint egy újság, nemcsak a megye napilapja, hanem Veszprém megye közösségének aktív része, gyakran vállal részt jótékonysági akciókban, felkarolja az elesetteket, rászorulókat. A megyebálnak szintén van kedvezményezettje, a balatonfüredi óvodák alapítványai – tette hozzá Balla Emőke.

Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, a bál fővédnöke megnyitóbeszédében arra kérte a jelenlévőket, annak tudatában vigyék tovább a megyebál hangulatát az elkövetkezendő évre, hogy Veszprém megye egy jó hely, amelyet a jelenlévők még jobbá tesznek.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a bál védnöke beszédében kiemelte, Balatonfüred gazdag kulturális életéből hoztak ízelítőt a megyebálra. A borok, művészetek és a sport is megmutatkozott a Megyeháza termeiben a díszvendég Balatonfüred jóvoltából.

A vendégek megtekinthették az est folyamán Balatonfüred imázsfilmjét, ami szépen tükrözte a település gazdag kultúráját, természeti és épített kincseit, valamint egész éven át tartó turisztikai vonzerejét.

Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója a Napló kérdésére elmondta, nagyon büszke arra, hogy klubjuk régi hagyományokra tekint vissza, és hálás azért, hogy olyan megyebálon vehet részt, ami a Balatonfüredi Yacht Club és Balatonfüred értékeivel is megegyezik. – Egy ilyen eseményt nagyon szívesen támogatunk és részt veszünk benne. A mi klubunkat olyan emberek alapították 1867-ben, akik a saját korukban is mindig segíteni és összefogni akartak, és új dolgokat akartak létrehozni. Az, hogy egy megyebál százéves múltra tekint vissza, az óriási dolog, és szerencsére bármerre vetődünk a világban, mindenhol tisztelik a kort és az értékek ilyesfajta őrzését – tette hozzá Böröcz István.

Veress Gábor főigazgató főorvos, a balatonfüredi Állami Szívkórház vezetője szerint a megyebál egy nagyon szép polgári kezdeményezés, és ennek hagyományai vannak Veszprémben. Ebben az évben családjával és barátaival érkeztek a megyebálra. – Nagyon szép volt a műsor, és nagyon örülünk, hogy ebben az évben Balatonfüred volt a meghívott vendég. A szívkórház is háromszáz éves múlttal rendelkezik, és nagymértékben hozzájárult már szanatórium korában is Balatonfüred népszerűsítéséhez – tette hozzá. Veress Gábor elmondta, a primer megelőzés a legfontosabb, így a megyebál tomboláit egy menedzserszűrés lehetőségével gazdagította.

A megyebálon bemutatkozott Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Balatonfüredi Parker Jazz Klub, valamint a Quiet Chordz Trio is. A díszvacsorát követően a Magyar Állami Operaház balettművészeinek előadásában tekinthették meg a nyitótáncot, majd a Füred Dixieland Band koncertjét, illetve Kéri Kitty és Figula János közös produkcióját. Az est további részében a Rulett együttes fokozta a hangulatot.

A megyebált a Mediaworks/Napló és a megyei önkormányzat, a balatonfüredi Anna Grand Hotel, a Borcsa étterem, a Vaszary Galéria, a Hotel Silverine Lake Resort, az Állami Szívkórház Balatonfüred, a badacsonyi Borbély Családi Pincészet, a Laposa Birtok, a veszprémi Bakonyerdő Zrt., a Diego Áruház, a Jász-Plasztik Autócentrum, a Pannon Vár Színház, a Reider Optika, a Ring Autó, a Vemévszer Építőipari és Szerelőipari Kft., a VeszprémFest, a Verga Zrt., a Veszprémi Petőfi Színház, a Balatonfűzfő, Balatoni Bob Szabadidőpark, a Fék Kávéház Étterem, Balatonakali, a Sümegi Pálinkaüzem, a Balatoni Bob Kft. támogatta.

A Füredi bormustra borbemutatóján felkínált italokat a Figula pincészet és Zelna borászat biztosította. E két borászat jóvoltából a balatonfüredi borvidék borainak ízvilágával ismerkedhettek meg a vendégek. A megyebál szervezőinek médiapartnere a Veszprém Televízió volt.

A megyebál tombolabevételéből a szervezők a balatonfüredi óvodák alapítványait támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában