A műszeres vizsgálattal kimutatható a korhadás, az üregesedés

2020.02.26. 11:00

Több száz fa állapotát mérték fel Pápán

Munkatársai közreműködésével városszerte több mint száz fa vizsgálatát végezte el Puskás Lajos minősített favizsgáló szakértő és faápoló a helyi önkormányzat felkérésére.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Tibor

A favizsgálatot az önkormányzat azon törekvése tette szükségessé, amely az egészséges fák megóvására, ugyanakkor a balesetveszélyt jelentő, korhadt egyedek eltávolítására, pótlására irányul a város közterületein. A növények vizsgálata a Szalmavári utca gesztenyefáit, illetve az Esterházy út fáit érintette. A szakemberek 25 fát vettek szemügyre a Szalmavári utcában, az Esterházy úton pedig 51-et. Emellett figyelmet fordítottak az intézményi környezetben lévő növényzetre is: a város három óvodájában összesen nyolc fát ellenőriztek, továbbá jártak az egyesített szociális intézmény Vörösmarty úti otthonházánál, ahol 18 növényt ellenőriztek, míg a Gróf Esterházy Károly Múzeum környezetében nyolc fa állapotát mérték fel.

Puskás Lajos felhívta rá a figyelmet, hogy egy korhadt, elöregedett fa hatalmas károkat képes okozni. Mint mondta, a vizsgálat a növények szemrevételezésével kezdődött, mely alapján a szakértők már képet kaptak arról, mit kell tenni az adott növénnyel annak érdekében, hogy ne jelentsen veszélyt a környezetére. Emellett műszer is segítette az állapotfelmérést, amely által bepillantást lehet nyerni az élő fák belsejébe. Az úgynevezett „fakopp”-vizsgá­lattal ellenőrizhető, hogy számolni kell-e korhadással, üregesedéssel vagy egyéb elváltozással a fák belsejében. A műszer ehhez a hangterjedés sebességét használja fel, a fában lévő üregek és korhadt részek ugyanis levegővel telítettek, melyekben a hang máshogy terjed, mint a tömör állományban.

A szakemberek az Esterházy úti fákat is megvizsgálták.Noha ezek a hársfák nem mondhatók kifejezetten idősnek, azonban többük nem fejlődött megfelelően
Fotó: Polgár Tibor

Az Esterházy úti fákra tíz érzékelőt helyeztek fel, majd az egyiket megütötték kalapáccsal, a többi kilenc pedig mérte a jel terjedését. Mivel az egészséges fák hangvezetési képessége adott, ezért a jel késéséből már ki lehet számolni az üreg méretét. A vizsgálatok igazolták, hogy a Szalmavári utcában található idősebb gesztenyefák nagyon rossz állapotban vannak, közülük több megérett a kivágásra. Az egészséges fák meghagyásával és a korhadtak cseréjével azonban évek múltán ismét szép fasort lehet kialakítani.

Fotó: Polgár Tibor

A vizsgálatot végző tapasztalt szakemberek az Esterházy úton találtak olyan fát is, amelyről műszer használata nélkül egyértelműen megállapítható volt, hogy indokolt az eltávolítása. Noha ezek a hársfák nem mondhatók kifejezetten idősnek, azonban többük nem fejlődött megfelelően az adott környezetben, a törzsük vagy a gyökerük rossz állapota szükségessé teszi a kivágást, a cserét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában