autót is vettek

2020.03.30. 11:00

Bevásárol, gyógyszert hoz – Falugondnok segíti Kisapáti lakosait

A település állami szociális keret és önerő felhasználásával tudott vásárolni tavaly egy falugondnoki gépkocsit, februártól pedig már munkába állt a falugondnok, akire nagy szükség volt már.

Tóth B. Zsuzsa

Judittól Németh Ferenc veszi át a szomszédos településről, Nemesgulácsról érkező ebédet családja részére

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Kiss Imre polgármestertől megtudtuk, a három milliós szociális keret mellé ugyanennyi önerőt tettek, hogy megvásárolhassanak egy két éves, kilenc személyes Renault Traffic gépkocsit. – Az autó kulcsait a karácsonyi ünnepségen kapta meg a falu, a lakosság nagy örömére. Felvettünk egy falugondnokot, Knapp-Halász Judit minden korosztálynak segít. Amellett az autót például a nyugdíjas klub is tudja használni a tagok utazásaihoz – mondta a polgármester.

Knapp-Halász Judit február eleje óta, mint falugondnok segíti a lakókat. – Mindenkit, aki kéri. Többnyire az idősek, vagy a mozgásukban korlátozottak szorulnak a támogatására. A házi segítségnyújtás, ebéd hordás mellett a bevásárlás, gyógyszer kiváltás, felíratás tartozik a feladatok közé. Naponta bekopogok azokhoz, akiknek szükségük lehet valamire, és feladom a csekkeket, kiváltom a gyógyszereket. A Szent György-hegy egyes részeire fel tudok menni a gépkocsival, máshova gyalog jutok el. Fontos megnyerni az idősek bizalmát és meggyőzni őket arról, hogy elfogadják a segítség nyújtást, hiszen ehhez még nem szoktak hozzá, korábban nem volt ilyen lehetőségük. Az első hónapban felkerestem minden családot, hogy megismerjenek és elfogadjanak. Sokan már annak is örülnek, hogy valakivel beszélgethetnek egy kicsit – mondja Judit.

Judittól Németh Ferenc veszi át a szomszédos településről, Nemesgulácsról érkező ebédet családja részére
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A nyugdíjas klub vezetője, Balassa Lászlóné, Erzsike szerint nagy öröm volt a gépkocsi, az idős korosztálynak sok mindenben a segítségére van. – A település lakónak jelentős része idős korú, sokan a hegyoldalban élnek, nehezen tudnak mozogni, még a faluközpont megközelítése sem egyszerű számukra. A bevásárlásban és más ügyek intézésében is sokat segít a falugondnok és az autó, de a nyugdíjas klub programjaihoz, kirándulásaihoz eddig több személygépkocsit kellett igénybe venni, de a kisbusszal sokkal egyszerűbb az utazás – mondta a klub vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában