Hatósági házi karantén

2020.03.25. 12:06

Egy lakos járványügyi megfigyelés alatt áll Nemesszalókon

Az önkormányzat megtette a szükséges óvintézkedéseket, a helyzethez mérten nyugalom van a községben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Varga Jenő polgármester egy, a legnépszerűbb közösségi oldalon látott hozzászólás alapján történő megkeresésünkre elmondta, a község egyik lakosát, aki Olaszországból tért haza, hatósági házi karanténra kötelezték. Mivel a kötelezés nem önkormányzati hatáskör, ennek tartamáról és részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

Mint megtudtuk, az általános eljárás ilyen esetben az, hogy a hatóság elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy két hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra köteles egy hatósági feliratot (piros lapot) kitenni, ami arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Az előírásoknak megfelelően a falu játszóterét is lezárták Fotó: Laskovics Márió/Napló

A polgármester a helyi óvintézkedések kapcsán elmondta, hogy az óvodában további intézkedésig rendkívüli szünetet rendelt el. Az iskolás és az óvodás gyermekek számára – előzetes felmérés alapján – továbbra is biztosítják az étkeztetést, az ebédet a konyha ételkiadójában vehetik át. Hozzáfűzte, elenyésző százalékuk igényelte a szolgáltatást. Ezenkívül a szociális étkezésben részesülő 70 év feletti lakosoknak – akinek családja nem tudja megoldani –, otthonukba szállítják az ebédet. Továbbá bezárták a művelődési házat, a tornatermet, a játszóteret és a sportpályákat. Az önkormányzati hivatalban március 17. óta mind az önkormányzat, mind a család- és gyermekjóléti szolgálat részéről szünetel a személyes ügyfélfogadás. Kérték az ügyfeleket, hogy amennyiben lehetséges, telefonon vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában