tehetséges jelenség

2020.03.22. 07:00

Gyógyítanak és elgondolkodtatnak Tisza Kata szavai – Hosszú ideig ez volt az utolsó nagyobb előadás Veszprémben

Az a helyzet, hogy egy darabig valószínűleg Tisza Kata előadása volt az utolsó nagyobb szabású rendezvény Veszprémben.

Hegyi Zoltán

Fotó: Reviczky Zsolt

Megváltozott a világ. A hírek éléről lekerült a klímaváltozás, a migráció problematikája és a metoo mozgalom, a bántalmazások, a családon belüli és a nők elleni erőszak. A vírus mindent visz. Illetve mindent azért persze nem, Tisza Kata univerzuma például szilárdan tartja magát. És benne ő maga is.

Veszprémi fellépése (nem véletlenül használom ezt a szót, mint jelenség és előadó néha egy rock and roll-sztárra emlékeztet) előtt néhány órával a következőt írta ki Facebook-oldalára: a legfrissebb rendelet értelmében a mai, veszprémi előadás az utolsó, amit még megtarthatunk. A többi egyelőre elmarad. Akkor ma annál inkább odateszem az üzenetet, mert a legtöbb erőszak otthon történik.

Elindultam.

Néhány napja viszont ezt posztolta: az egyéni és társadalmi felelősségvállalás jegyében a mai naptól itthon tartottam a gyermekeimet, és segítő praxisomat áthelyeztem az online térbe. Ez egy új életforma, bele lehet tanulni, tízéves voltam, mint a nagyobbik lányom most, amikor változás állt be abban, hogy minden egyes napon sorba kellett állni az alapvető élelmiszerekért Romániában. Ebben nőttem fel, az élmények hamar előjönnek. Aztán a pánik helyét átveszi az újratervezés, valami fatalista nyugalom, és a könyvek, amik segítik a túlélést.

A világrend időről időre felszámolja önmagát, amikor az adott rendszer telítődik és változásért kiált. Leültem a lányaimmal, és arról meséltem, hogy ez a járványügyi vészhelyzet az ő életükben az első olyan központi bejelentés, ami azonnali és látható változást hoz, ez olykor előfordul a történelem során, mit is jelent ez a helyzet és mi a tennivalónk most. És le kell írnom nektek, mit feleltek az ő gyermeki szemszögükből, mert ez egyszerre írta le számomra a helyzet súlyát és abszurd humort igénylő voltát: „Nem, anya, a mi életünkben ez a második megrázó központi bejelentés. Az első a Norbié volt, aki szerint mindenért a kövér nők a hibásak.”

Hibátlan. Na de ki is ez a nő, aki hol a verseivel, hol a humorával, hol a terápiájával, vagy éppen „csak” a tanácsaival és gyakran ezek összekapcsolódásaival tartja a lelket egyre növekvő táborában, na és persze nem utolsósorban kemény tapasztalati úton szerzett hitelességével?

Tisza Kata Marosvásárhelyen született 1980-ban, a gróf Tisza család leszármazottja, Tisza Kálmán egykori miniszterelnök ükunokája. Diplomáit az ELTE Bölcsészkarán, valamint Pedagógiai és Pszichológiai Karán szerezte. Kutatási területei az életút, az öregedés, az életminőség, az identitás és az előítéletekkel szembeni küzdelem. Két gyermek édesanyja. Elvált. És ez itt most nem holmi öncélú bulvárkodás, vagy ami még rosszabb lenne, valakinek a magánéletébe vájkálás. Tisza Kata válása ugyanis szinte közügy lett. Mert nem félt a személyes élményeit sem beleszőni a könyveibe. Mert példát mutatott. Mert beleállt a dolgok közepébe, mint a cövek. Már az rendkívül rokonszenves volt, amikor az első sikerszériája csúcsán megunta a felhajtást, és lelépett vagy tíz évre Ázsiába. Holott minden adott volt ahhoz, hogy „médiasztár” legyen. Aztán hazajött, és nem lett újra médiasztár.

Keveset szerepel, rengeteget ír. Író lett és költő. És coach is. Pont akkor, amikor coach-ból több lett, mint kócsagból, de az a veszély egy pillanatra sem fenyegetett, hogy beleszürküljön a mezőnybe. Mert jelenség. Egy tehetséges jelenség. Az eddigi életmű három legfontosabb kötete a pszichoprózákat tartalmazó Akik nem sírnak rendesen, a terápiás versek kötete, A legjobb hely a városban te vagy és a Most. Kemények, bátrak és szívszorítóak. Gyógyítanak és mélyen elgondolkodtatnak.

A legutóbbi kötet, a Most elsősorban a bántalmazó kapcsolatban élőkhöz szól. Akiknek nem lesz könnyű dolguk vele, de megéri a fáradságot. Ötszáz oldal tömény „szakmázás”, de ez ne riasszon el senkit az olvasástól. Több műfajú könyv, a szerzőtől megszokott stílusparádéval, és mint ilyen, képes az olvasók megszólítására. Élethelyzeti elakadás esetén pompás akadálymentesítő. És ami nem elhanyagolható ezekben a halmozottan nehéz időkben, túlélési kézikönyv is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában