Megemlékeztek elhunyt iparostársaikról

2020.03.17. 11:00

Közösen ültettek diófákat Bándon

Második alkalommal szervezett faültetést a Bándi Iparos Testület. Az akciót, amelynek keretében az elhunyt iparostársaik emlékére ültetnek fákat, a nemzeti ünnep hétvégéjén tartották.

Molnár Sándor

Faültetők egy csoportja a település határában Fotó: Bándi Iparos Testület

Tavaly a temető mögötti útszakon ültettek, idén pedig a Majer Antal-kilátóhoz vezető régi turistaútvonal mentén helyeztek el 17 diófacsemetét. A faültetésen mintegy 15-en vettek részt. Az ásókkal, lapátokkal, kapákkal felszerelkezett férfiak munkáját még egy markoló és egy kistraktor is segítette. Az asszonyok böjti ételekkel látták el a faültető iparosokat, akik a munka végeztével egy-egy pohár bor mellett jól elbeszélgettek.

Faültetők egy csoportja a település határában Fotó: Bándi Iparos Testület

Az elődök, a község iparosai – többek között takács, kádár, bognár, kovács, cipész, asztalos iparosok – már a múlt században egy testületbe tömörültek, amelyet céhnek neveztek. Vezetőjük a céhmester volt, helyettese pedig az ifjúmester, akiket évről évre a tagok közül jelöltek ki. E közösségbe tartozni rangot jelentett. A Bándi Iparos Testületnek jelenleg 45 tagja van, akik őrzik régi, mintegy 110 éves hagyományaikat. Például iparostemetést tartanak, így tisztelegve elhunyt társaik előtt és segítve a gyászoló családot. Emellett évente háromszor gyakorolják a lámpatartás hagyományát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában