Szigorú szabályokat vezettek be a várpalotai Szent Donát Kórházban

Hazánkban is a csoportos fertőzés szakaszába ért a koronavírus-járvány. A várpalotai Szent Donát Kórház ápoltjainak és betegeinek nagy része éppen abba a korcsoportba tartozik, amelyik a legveszélyeztetettebb a kórokozó szempontjából. A koronavírus elleni védekezés érdekében az intézmény több szigorú intézkedést is hozott.

Szabó Péter Dániel

Bajkóné Tóth Erzsébet ápolási igazgató mutatja a helyes kézmosás folyamatát

Fotó: Szabó Péter Dániel

Üres folyosók és széksorok fogadják a látogatót a Szent Donát Kórház járóbeteg-szakellátásán. A koronavírus-járvány miatt a fekvőbeteg-ellátó épületek auláit és a büfés részeket lezárták, így a járóbeteg-ellátásra érkező betegek és a fekvőbetegek ellátásában dolgozó személyzet nem érintkezhet egymással. A járóbeteg-ellátásra érkezőknek az épület előtt kell várakozniuk, hogy ne zárt térben csoportosuljanak.

Üres széksorok a folyosón a várpalotai intézmény járóbeteg-szakellátásán Fotó: Szabó Péter Dániel

– A betegeket az asszisztensek személyesen hívják be a rendelésre, a rendelők előtt egyszerre csak egy beteg várakozhat. Kizárólag csak sürgősségi betegellátás történik, ez alól csupán a terhesgondozás jelent kivételt, ami hetente egyszer, kedden vehető igénybe előzetes időpont-egyeztetéssel. Kardiológiai, diabetológiai, neurológiai és endokrinológiai gondozott betegeink telefonon kapnak segítséget, illetve választ a kérdéseikre. Fekélyes betegeink ellátása egyéni egyeztetés alapján történik. Telefonon mindenkinek rendelkezésére állunk, ám kérjük a személyes találkozások minimalizálását. A vészhelyzet bejelentése óta lejárt szakorvosi javaslatok automatikusan három hónapig tovább élnek – mondta el kérdésünkre Keserű Sándorné vezető asszisztens.

A kórház higiénés osztályának osztályvezető főnővére elmondta, az intézményben jelenleg sem influenzás, sem koronavírusos fertőzésre utaló megbetegedés nincs. A járvány elleni védekezés jegyében a Szent Donát Kórház számos megszorító intézkedést vezetett be.

– Intézményünkben háromszáz beteget ápolunk, ők a leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak, életkoruk mellett azért is, mert egyidejűleg több krónikus betegségben szenvednek. Mindent megteszünk azért, hogy a fertőzést távol tartsuk tőlük. A szigorú látogatási korlátozás mellett a két épületünket is elkülönítettük egymástól, megszüntettük az átjárást a dolgozók részéről is, akik az osztályokat csak a kijelölt útvonalon közelíthetik meg. Megoldottuk, hogy dolgozóink ne használják munkába járáshoz a tömegközlekedési eszközöket, egy kisbusszal hozzuk és visszük őket, illetve igény esetén még a gyermekeiknek is felügyeletet biztosítunk – mondta Bajkóné Tóth Erzsébet.

A Szent Donát Kórház ápolási igazgatója hozzátette, a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik kulcspontja a rendszeres és helyes kézmosás. – Érdemes langyos vagy meleg vizet, valamint megfelelő mennyiségű szappant használni. Ügyeljünk arra, hogy a kézhát, az ujjak közötti rész, az ujjbegyek, valamint a hüvelykujj is sorra kerüljön a legalább 20-30 másodpercig tartó kézmosás során – mondta el a szakember.

Bajkóné Tóth Erzsébet ápolási igazgató mutatja a helyes kézmosás folyamatát Fotó: Szabó Péter Dániel

– Fokozott figyelmet fordítunk a fertőtlenítő takarításra mind a járóbeteg-, mind a fekvőbeteg-ellátás területén. A bejáratokhoz alkoholos kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, s biztosítjuk dolgozóink védőeszközökkel történő ellátását is – mondta el a Szent Donát Kórházban lapunknak Kulifai Andrea osztályvezető főnővér.

Megtudtuk, az intézmény betegellátó osztályain UV- fénnyel rendelkező készülékeket használnak a fertőtlenítéshez, illetve módosították a kórház válsághelyzeti tervét is, kiegészítve az új koronavírussal kapcsolatban követendő járványügyi és infekciókontroll szabályokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában