"Gyújtsunk meg egy sárga mécsest"

2020.04.20. 07:00

A holokauszt áldozataira emlékeztek Balatonfüreden

Sárga mécsest gyújtott meg Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza (ZSKH) vezetője a holokauszt magyarországi, illetve füredi áldozataira emlékezve az április 16-i világnapon.

Kovács Erika

20200416 Balatonfüred Zsidó Kíválóságok háza. áldozatnapi koszorúzás . Bóka István polgármester gyújt gyertyát. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Balatonfüreden az elmúlt húsz évben minden esztendőben emlékeztek a holokauszt áldozataira az egyik helybeli iskolában, múltidéző összeállítással. Idén ezt a járványhelyzet miatt nem lehetett megtenni, ezért úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a „Gyújtsunk meg egy sárga mécsest” nevű nemzetközi mozgalomhoz.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A jelentkezőknek elküldtek egy sárga mécsest, és egy holokauszt-áldozat nevét, lakhelyét is. A balatonfürediek két hatéves áldozat nevét kapták meg, egyik a satanovi Musya Bass, illetve a Sarny városból való Viva Zandvais. A füredi zsinagógában a holokauszt világnapján a helyi zsidó közösség történetéről szóló tábla elé tették ki a mécseseket a két gyermekáldozat nevével együtt. A mécseseket Bóka István polgármester és Olti Ferenc, a zsinagóga vezetője gyújtotta meg, majd azokat az udvari bejáratnál néma főhajtás mellett helyezték el.

Olti Ferenc kérdésünkre elmondta, Balatonfüreden 1944. május 16-án 153 embert vagoníroztak be a helyi vasútállomáson, és vitték őket a tapolcai gettóba, köztük Ferenc édesanyját is. Édesapja már korábban munkaszolgálatba került. A 153 embert aztán Auschwitzba vitték. Csak 15-en tértek vissza, köztük Ferenc szülei. Az áldozatok között ott voltak szülei családtagjai is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Balatonfüreden 2018 márciusa óta működik a ZSKH. A régi zsinagógát, ami a város legrégebbi épülete volt, az önkormányzat felújította, ahol azóta is állandó kiállítás működik, és folyamatosan, magas színvonalú rendezvényeknek ad helyszínt. A ház a világjárvány idején virtuálisan működik, amiről honlapjukon közölnek részletes információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában