Új lendület a falugondnoki szolgálatnak

2020.04.11. 07:00

Falubusszal gazdagodott Kemenesszentpéter

Tavaly közel 300 millió forint állami támogatásból huszonkét megyei település szerzett be falubuszt. Ezúttal a kemenesszentpéteri lakosok örülhetnek egy új gépjárműnek.

Laskovics Márió

Törekiné Takács Beáta polgármester Kovács Zoltán országgyűlési képviselő társaságában vette át a falubuszt, majd adta át kulcsait Kardos Béla falugondnoknak

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A falu önkormányzata egy Opel Zafira Life Business L típusú nyolcszemélyes és egy kerekesszék szállítására alkalmas falubuszt vett át csütörtökön a Marsal Kft. pápai szalonjában. A gépjárművet a Magyar Falu Program „Falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása” pályázatában nyert közel 13 millió forintos támogatásból vásárolták meg, adta hírül Törekiné Takács Beáta polgármester.

– A jól működő falugondnoki szolgálatunk meghatározó lesz a falubusz, mert megoldottá válhat vele az óvodás gyermekek külső helyszíni programokra (uszoda, színház), az idős-beteg emberek szakrendelésre történő, és az iskolabusz meghibásodása esetén a gyermekek iskolába szállítása, közreműködés a házi segítségnyújtás és más lakossági szolgáltatások biztosításában, a szabadidős sporttevékenységek, valamint egyéb hivatalos ügyek intézésének segítése. A falubusz a települést vonzóbbá, komfortosabbá teszi és a helyi lakosság megelégedésére is szolgál – fogalmazott a faluvezető.

Az alkalmon jelen volt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Mint mondta, a falu- és tanyagondnoki szolgálatok szerepe az apró falvak, a külterületi és tanyasi lakóhelyek intézményi hiányából eredő hátrányainak enyhítése szempontjából óriási. Ezért a kormány a szolgálat 2,5 milliós forintos alapnormatíváját 2019-ben megemelte, így idén már 4 millió 250 ezer forint áll az önkormányzatok rendelkezésére a szolgáltatás biztosításához. A falugondnoki szolgáltatás 2020. január 1-től a 800 lakosnál, 2022 januárjától pedig az 1000 lakosnál kisebb települések számára lesz elérhető.

Törekiné Takács Beáta polgármester Kovács Zoltán országgyűlési képviselő társaságában vette át a falubuszt, majd adta át kulcsait Kardos Béla falugondnoknak Fotó: Laskovics Márió/Napló

Emellett plusz támogatást nyújtott tavaly a „Falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása” című pályázati kiírás, mely új járművek beszerzését, illetve a régiek cseréjét tette lehetővé az önkormányzati fenntartóknak. A Magyar Falu Program 2019-ben összesen 339 falubusz beszerzésére nyújtott támogatást több mint 4,8 milliárd forint értékben. 187 település indított új szolgáltatást autóbusz megvásárlásával, 152 községben pedig a cserének köszönhetően javult a szolgáltatás színvonala. Veszprém megyében 22 nyertes pályázat volt közel 300 millió forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában