Reggel és este igényli a fűtést a lakosság

2020.04.25. 11:30

Még melegek a radiátorok megyénk távfűtéses lakásaiban

Egyelőre a megyében csak elvétve kérték a távhőszolgáltatókat a fűtés leállítására.

Marton Attila, Borsos Renáta, Tóth B. Zsuzsa, Polgár Bettina

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Solarisys

A távfűtési időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. Veszprémben 125 távfűtésbe kapcsolt épületben mintegy 8230 fogyasztó veszi igénybe a szolgáltatást. A hét közepéig kilenc épület közös képviselője kérte a távfűtés leállítását a megyeszékhelyen, közölte Polhammer Kálmán, a VKSZ Zrt. Hőszolgáltatási Igazgatóságának vezetője. Hozzátette, a rövidesen véget érő 2019-2020-as fűtési időszak októbertől március végéig ismert adataiból kiderül, hogy városi szinten kismértékben alacsonyabb volt a fogyasztás a 2018-2019-esnél. Az épületek fűtési szolgáltatásának lemondására a közszolgáltatási szerződésben megnevezett személy jogosult, hívta fel a figyelmet az igazgató, aki megjegyezte, a fűtés leállítása az írásban kért időpontban megtörténik. Polhammer Kálmán megjegyezte, jellemző az elmúlt évekre, hogy a fűtési napok száma az átlaghoz képest emelkedést mutat.

A Primer Ajka Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Holczinger József tájékoztatójából megtudtuk, hogy megrendelés esetén május 15-ig köteles biztosítani a távhőszolgáltatást a cég. A városban a társasházak 80 százalékánál a lakók a közös képviselőkön keresztül mondhatják le a szolgáltatást, míg a maradék 20 százalékban a társaság hatáskörébe tartozik a fűtés leállítása. Az ügyvezető igazgató elmondta, a hét közepéig még nem mondták le a szolgáltatást. Bár az időjárási viszonyok kedvezőbbek, több a napsütéses órák száma, ennek ellenére a szolgáltató biztosítja a fűtést. A fogyasztói előfizetők reggel és este igénylik a meleget az otthonokban. A fűtési idény végéig, azaz május 15-ig a szolgáltató nem végez semmilyen karbantartást, fejlesztést, hiszen fontos, hogy zavartalan legyen a hőszolgáltatás. A jó idő beálltával, amint tömegesen lemondják a szolgáltatást, illetve a maradék húsz százalék esetében, ahol nem a fogyasztók döntenek, a távhőszolgáltató állítja majd le a fűtést.

Amint azt az üzemeltető Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjétől, Gáspár Andrástól megtudtuk, a városban néhány társasház már jelezte, nem kéri tovább a fűtést. Egy­előre azonban mindenhol fűtenek. Az ügyvezető szerint megkeresik a közös képviselőket, hogy nyilatkozzanak a lakók, hol kérik a következő héten is a fűtést. Ahol nem szükséges, ott a hétvégén leállítják.

Pápa nem érintett a távhőszolgáltatásban, a társasházak, közintézmények egyedi vagy központi fűtésűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában