Sikeres a Magyar Falu Program a választókerületben

2020.04.27. 14:00

Napelemes kandelábereket helyeztek el a nemesvámosi temetőben

Veszprém megye 1. számú választókerületének 24 települése 52 sikeres pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program keretében 2019-ben.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az összesen elnyert közel 800 millió forintnyi támogatás nagy lehetőség a kis lélekszámú, alacsony költségvetéssel működő települések számára, mert általa olyan fejlesztéseket valósíthatnak meg, amelyekre önerőből egyébként nem lenne lehetőségük.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hétfőn Nemesvámosra látogatott és a Magyar Falu Programnak köszönhető legújabb fejlesztést nézte meg. Az elnyert 3,3 millió forintos támogatás felhasználásával két hulladéktároló konténert, valamint hat napelemes közvilágítási kandelábert helyeztek el a temetőben.

Sövényházi Balázs polgármester még a tavalyi évben hívta fel az egyházi vezetők figyelemét arra, hogy éljenek a Magyar Falu Program adta lehetőségekkel annak érdekében, hogy az egyházi fenntartásban lévő ingatlanok, területek tovább szépüljenek, fejlődjenek.

Ennek a kommunikációnak az eredményként a Nemesvámosi Református Egyház sikeresen pályázott a részben református, részben katolikus egyházi fenntartásban lévő temető fejlesztésére. Az önkormányzat több mint 10 éve működik együtt azzal a céggel, akiktől a napelemes világítótesteket beszerezték. A vállalkozás részéről képviselt magas szakmai színvonalat, valamint a 10 éves garancia vállalását – az egyházi vezetők egyetértésével – annyira fontosnak tartotta a képviselő-testület, hogy 1,3 millió forint támogatást biztosítottak saját forrásból a projekthez a magasabb műszaki tartalom megvalósíthatósága érdekében. A faluban elmondható, hogy valóban együtt gondolkodnak a település fejlődése érdekében.

Sövényházi Balázs polgármester mutatta meg Ovádi Péternek a temetői fejlesztéseket Fotó: Molnár Sándor/Napló

A látogatás során Ovádi Péter elmondta, hogy szerencsére aktív, agilis polgármesterek dolgoznak a települések élén, akik folyamatosan figyelik és élnek is a fejlesztési lehetőségekkel. A Magyar Falu Program az idei évben sem áll meg, és tovább folytatódnak a fejlesztések, illetve újabb lehetőségek nyílnak meg a kistelepülések számára. Idén orvosi eszközökre, orvosi rendelők fejlesztésére, önkormányzati tulajdonú utak, hidak építésére és felújítására, járdaépítések anyagtámogatására, közösségi terek ki- és átalakítására, közterület karbantartására szolgáló eszközök beszerzésére és óvodai játszóudvar, illetve közterületi játszótér fejlesztésére lehet pályázni.

Az országgyűlési képviselő bízik abban, hogy a pályázatok tekintetében legalább annyira sikeres évet zárhatunk majd, mint amilyen a 2019-es év volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában