Példás társadalmi összefogással küzdenek a vírus ellen Pápán

Közel 15 millió forintot gyűjtöttek már össze a koronavírus-járvány megfékezése, a helyi egészségügyi dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátása céljából.

Laskovics Márió

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Erdősi Csaba, Kiss Róbert és Török Zsolt vállalkozók március 22-én indítottak egy nyilvános csoportot Pápai Társadalmi Összefogás néven a legnépszerűbb internetes közösségi oldalon a koronavírus-járvány terjedése miatt. A jótékonysági gyűjtést kezdeményező csoporttal a várost, a helyi lakosokat segítik a járvány minél könnyebb leküzdésében. Lapunknak Erdősi Csaba nyilatkozott az eddigi tevékenységükkel kapcsolatban.

Az első akciójukra – tízezer darab orvosi szájmaszk beszerzése az önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye (ESZI) részére – mindössze három nap alatt összegyűlt a szükséges 3 millió 750 ezer forint. Kiemelte, hogy a szájmaszk jelenleg naponta változó árú hiánycikk-termék, de ők nagyon kedvező lekötött áron tudták megrendelni három hete Kínából. A légi szállítmány pénteken érkezett meg Budapestre, majd Pápára, úgyhogy az ESZI a napokban továbboszthatja a rászoruló idősek, a kórház, szociális intézmények számára.

Erdősi Csaba vállalkozó, a Pápai Társadalmi Összefogás csoport egyik szervezője Forrás: Erdősi Csaba

A vállalkozó kifejtette, mivel jelen helyzetben az egészségügyi dolgozók védelme a legfontosabb, ezért második körben, a további beérkező összegekből a Gróf Esterházy Kórház javára – Töreki-Vörös Ibolya főigazgatóval és Havrilla Gyula orvos-igazgatóval történt egyeztetéseket követően – szereznek be különféle védőfelszereléseket, úgy mint védőruhát, szkafandert, teszteket, valamint további maszkokat, hiszen arra folyamatosan szükség van.

Erdősi Csaba elmondta, a Rotatech Kft.-hez érkeznek be a felajánlott pénzösszegek, illetve a beszerzett védőeszközök is. A csoport kéthetes létrejötte óta már közel 15 milliós forintnyi pénzadományt gyűjtöttek, ami több cég és sok magányszemély felajánlásából tevődött össze.

Második körben a pápai Gróf Esterházy Kórház javára vásárolnak védőfelszereléseket
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Adakozott például Áldozó Tamás polgármester, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. A kórház Kovács Ferenc jóvoltából több száz pár gumikesztyűt, a Török Pékségnek köszönhetően pedig ózongenerátort kapott. Két helyi, az országos édesség nagykereskedelemben érdekelt vállalkozó kiemelt felajánlást tett a kórházi dolgozók védőfelszereléseinek beszerzéséhez: Kovács László, a Fuky Csoki és Vida Balázs, a Schoco Bon tulajdonosa összesen hatmillió forint támogatást nyújtott (fele arányban). A járás falvai közül Mezőlak önkormányzata egymillió, Nemesszalóké 400 ezer forinttal járult hozzá a jótékonysági gyűjtéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában