Tények és tévhitek a koronavírusról

Az új koronavírus-járvány kapcsán számos tévhit, illetve a súlyos problémára egyszerű, ám hatástalan módszereket kínáló megoldás kapott szárnyra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tárgyilagosan közöl ismereteket a járványról.

Borsos Renáta

Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött személyek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek

Forrás: pixabay

Az új koronavírus (2019-nCoV) megjelenése, gyors terjedése váratlan kihívások elé állítja az embereket világszerte. A pandémia, azaz az egész világra kiterjedő járvány tüneteiről már sokan tudnak, ám mechanizmusát kevésbé ismerik az emberek.

Amit tudományosan lehet róla tudni, hogy a 2019-nCoV emlősökről (valószínűleg denevérről és/vagy tobzoskáról) terjedt át az emberre. Erősen fertőző, magas lázat és potenciálisan halálos kimenetelű légúti megbetegedést, illetve tüdőgyulladást okozhat.

Vajon milyen fals információk keringenek a nagy világban a vírus körül?

Hamisan feltételezik például azt, hogy a hideg időjárás és a hó elpusztítja az új koronavírust. Mint ahogy az sem igaz, hogy egy forró fürdő meg tudja akadályozni az új koronavírus-fertőzést. Az sem igaz, hogy ezt a vírust szúnyogcsípéssel lehet elkapni. Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött személyek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek. Kerülje azoknak a közelségét, akik köhögnek vagy tüsszentenek, és nagyon fontos a gyakori alapos, szappanos kézmosás, illetve a kéz szárazra törlése, szárítása. Ha nem áll rendelkezésre víz és szappan, alkoholos kézfertőtlenítőt kell használni. A kézmosás eltávolítja a kezekről az esetleges vírusszennyezést és ezzel megelőzi, hogy a szemei, szája vagy az orra megérintésével megfertőződjön.

A fertőzöttek általában 2–10 nap lappangási idő után betegszenek csak meg, és azt követően lázasodnak be. Sem az influenza elleni védőoltás, sem a tüdőgyulladás elleni oltás nem nyújt védelmet a koronavírus-fertőzés ellen. Ez az új vírus annyira különbözik a korábbi vírusoktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene. A WHO támogatásával a kutatók már világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén.

A tévhitek közé tartozik az is, hogy a rendszeres, legalább 15 percenkénti vízfogyasztás megvéd a koronavírustól. Az is egy téveszme, hogy a lélegzet-visszatartással meg lehet állapítani a fertőzöttséget. Mondják ugyanis, ha valaki legalább 10 másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét köhögés nélkül, akkor nem beteg, mert azt bizonyítja, hogy nincs fibrózis a tüdőben.

Az sem segít, ha valaki az egész testét alkohollal vagy klórral keni be, mert az úgy nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe. A klór vagy alkohol egész testre permetezése roncsolja a nyálkahártyát. Azonban fontos, hogy az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet más felületek fertőtlenítésére.

Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött személyek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek Fotó: pixabay

Arra sincsen bizonyíték, hogy az orr sóoldatos öblítése megvédené az embereket a fertőzéstől. Az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, de az idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében súlyosabb a betegség lefolyása. A WHO javasolja, hogy mindenki védekezzen a vírus ellen, és különösen figyeljen a kezei tisztán tartására, illetve igyekezzen elkerülni mások megfertőzését köhögéssel, tüsszögéssel. Az új koronavírus-fertőzés nem gyógyítható antibiotikumokkal. Ám az előfordulhat, hogy koronavírusos betegek kórházi ápolásuk során antibiotikumos kezelésben részesülnek a lehetséges bakteriális szövődmények elhárítása érdekében.

Egyelőre nincs az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére alkalmas gyógyszer. A vírussal megfertőződött betegeket tüneteik enyhítése érdekében kezelni kell, a súlyos betegeknek pedig kiemelt ellátást kell kapniuk. Néhány, a koronavírus kezelését célzó módszert már vizsgálnak, és ezek hamarosan a klinikai tesztelés fázisába is léphetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában