időközi választás

2020.05.15. 07:00

Bocskov Petrov Jordán, Balatonszepezd új polgármestere: „Célom egy megújuló, vonzó falu”

Tizennégy jelentkező közül került ki győztesen a bolgár felmenőkkel rendelkező Bocskov Petrov Jordán Balatonszepezden, az időközi polgármester választáson.

Kovács Erika

Bocskov Petrov Jordán, Balatonszepezd új polgármesterének egyik célja a falu közlekedésének megújítása, hogy biztonságosan át lehessen menni a 71-es számú főúton Fotó: Archív

Céljai közül kiemelte a falu megújítását, amit vonzóvá szeretne tenni a fiatalok és a turisták számára is. Máig szívesen emlékezik egy gyermekkori élményére, amikor négyévesen a nagyapjával együtt zöldséget mosott a Nádor-csatornánál hajnalban, hogy azt később nagyapja a piacra vigye.

Polgármester úr, önkéntes karanténba vonult néhány héttel ezelőtt, mert találkozott egy koronavírussal fertőzött emberrel. Hogy érzi magát most?

Makkegészséges vagyok. Biztos voltam benne, hogy nem fertőződtem meg, mert minden előírást, óvintézkedést betartottam, maszkot, kesztyűt viseltem, figyeltem a távolságra. Nem akartam megfertőzni mást, meg ezzel példát is szerettem volna mutatni az óvintézkedésekről a faluban. Miután kiderült, hogy egy helybeli ember, akit munka miatt kerestem fel, COVID-19 vírussal fertőződött meg, a biztonság miatt önkéntes karanténba vonultam. Nagyon örültem, amikor a karantén után negatív lett a tesztem.

Sikerült betartatni a járvánnyal kapcsolatos, korlátozó intézkedéseket Balatonszepezden? Ide is „visszahúzódtak a nyaralótulajdonosok”?

Az emberek szinte kivétel nélkül betartották a központi, illetve a helyi előírásokat, a fegyelmezettségért kiemelt köszönet illeti meg őket. Az idősek otthon maradtak, ellátásukról elsősorban családtagjaik gondoskodtak, de az önkormányzat is segített. Mindenki kapott maszkot, kesztyűt, fertőtlenítő szert. Akik kérik, legyen helybeli, vagy nyaralótulajdonos, ma is segít nekik Törekiné Bardon Szilvia, a falugondnok. A nyaralótulajdonosok „hullámokban” jelentek meg a településen. Többen közülük a szabadságot akarták élvezni, ezért nem maradtak otthon. Aztán sikerült meggyőzni őket arról, hogy Balatonszepezden is olyan szabályok szerint kell élni, amelyeket állandó lakóhelyükön is követni kell.

Bocskov Petrov Jordán, Balatonszepezd új polgármesterének egyik célja a falu közlekedésének megújítása, hogy biztonságosan át lehessen menni a 71-es számú főúton
Fotó: Archív

Milyen az élet most a faluban?

Balatonszepezd nyugodt hely, és most még csendesebb. Jó látni, ahogy közösségünk összefogott, mindenki hisz abban, ha odafigyelünk egymásra, jó eséllyel távol tudjuk tartani a vírust. Nemcsak az önkormányzat állt az emberek mellé a bajban, a helyi boltos házhoz szállított, a helyi étteremtől menüt vittek ki, a rászorulónak ingyen. Többen névtelenül adakoznak, amit csak tudtak. Egyik képviselő a tiszteletdíjáról mondott le a védekezést segítve, más ingyenesen védőfelszerelést biztosított. A Balatonfüredi Rendőrkapitányság támogatásával a polgárőrség is kiemelt munkát végzett, és ez jellemző ma is.

Ön kecskemétiként pályázta meg a polgármesteri címet, miért? Milyen céljai vannak?

Balatonszepezden vásároltam ingatlant, itt szeretnék letelepedni, így értesültem arról, hogy időközi polgármester választást tűztek ki. Utóbbi tíz évemet főként közösségi munkával töltöttem, amiért több elismerést kaptam itthon és külföldön is. Ezt a munkát folytatom, most már a faluért. Meg kívánom őrizni a település nyugalmát, de célom, hogy adjunk teret a fejlesztéseknek is. Folyamatban van a Víriusi strand vizes blokkjainak, öltözőinek megújítása. Előkészítés alatt áll a központi és ifjúsági strandok felújítása is. A Balatoni Bringakör minket érintő szakaszának új nyomvonalra helyezése nemsokára megtörténik, azzal együtt a parti sétányt is szeretnénk meghosszabbítani. A már nem működő Máv állomás bérbevételével az épületben új közösségi teret alakítunk ki, ahol kerékpár múzeumot, információs turisztikai központot hozunk létre, és több parkolóhelyet is létesítünk.

A Faluprogrammal szeretnénk útfelújítást végezni, illetve a közterületek karbantartásához eszközöket beszerezni. A közvilágítást is korszerűsítjük. Bekapcsolódtunk a Digitális Jólét Programba, elektromos autó töltőhelyet alakítunk ki, bankautomata elhelyezését tervezzük. Sajnos, kulturális életünket is visszavetette a jelenlegi járványhelyzet, így több tervünk meghiúsult. Kiemelten kezeljük hagyományos rendezvényeinket, mint például a zsíros kenyér parti, de újabbakon is dolgozunk. Intenzívebbé szeretnénk tenni kapcsolatainkat a szomszédos településekkel, tágabb környezetünkkel is, bekapcsolódva a Veszprém 2023. programba.

Eddig mit sikerült megvalósítani, és milyennek szeretné látni a falut néhány év múlva?

Megbízólevelemet tavaly év végén vettem át, így valójában négy hónapja vagyok hivatalban. A már említett tervek megvalósítása mellett célom a biztonságos közlekedés megteremtése. Így már folyamatban van a falu forgalmi rendjének felülvizsgálata, különös tekintettel a 71-es számú főúton történő, biztonságos átkelés érdekében. Dolgozunk a polgármesteri hivatal munkájának hatékonyabbá tételén, az irattár rendbetételén is. Nyugalmas, biztonságos települést szeretnék látni, amit magukénak éreznek a helybeliek és a nyaralótulajdonosok egyaránt. Mindemellett alapvető célom, hogy Balatonszepezd vonzó legyen az otthont kereső fiatalok, és a turisták számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában