kivételes küldetése van

2020.05.29. 20:00

Megújul a nemzeti emlékezet és összetartozás jelképe Várpalotán

Jelentős összegből, 463,5 millió forintból újul meg a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a Trianon Múzeumnak otthont adó várpalotai Zichy-kastély. A beruházás alapkövét pénteken tették le ünnepélyes keretek között.

Szabó Péter Dániel

Pénteken letették a várpalotai beruházás alapkövét

Fotó: Szabó Péter Dániel

– A magyar várak és kastélyok megújítása történelmi adósságunk, amelynek megfizetésére nem tartozásként, hanem befektetésként tekinthetünk. A Trianon Múzeumnak otthont adó várpalotai Zichy-kastély megújítása a békediktátum megkötésének 100. évében kezdődhet meg, amely a nemzeti emlékezet és összetartozás egyik legfontosabb jelképe – mondta el az ünnepélyes alapkőletételen György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hozzátette, a programban 19 kastély és 15 vár, összesen 60 milliárd forintból nyeri vissza régi szépségét.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Virág Zsolt miniszteri biztos az 1722 és 1725 között épült, majd egy tűzvészt követően Ybl Miklós tervei alapján 1860-ban újjáépített Zichy-kastély történetét ismertette, míg Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 463,5 millió forintos beruházás keretében többek között új fűtési rendszert kap a főépület, amely lehetővé teszi, hogy a múzeum főszezonon kívül, ősztől tavaszig is fogadhasson látogatókat.

Fotó: Szabó Péter Dániel

További fontos feladat a helyszín látogatóbarát szolgáltatásaihoz kapcsolódó infrastrukturális feltételek megteremtése, vagyis az ajándékbolt, a ruhatár, a kávézó kialakítása, az akadálymentesítés és a rendezvényterek létrehozása a kastélyépületben – jegyezte meg Glázer Tamás.

Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke kijelentette, 2020-ban a magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb, legfontosabb és leghatásosabb intézménye a Trianon Múzeum. – Intézményünk méltán tarthat számot komoly látogatói érdeklődésre, érdemben gazdagítva ezzel a térség idegenforgalmi kínálatát – tette hozzá.

Pénteken letették a várpalotai beruházás alapkövét
Fotó: Szabó Péter Dániel

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Zichy-kastélynak kivételes küldetése van, hiszen itt, Várpalotán működik a Trianon Múzeum, és a jövőben is itt fog működni azzal az új kiállításban megvalósuló multimédiás „Trianon-életfával”, amely 15 millió magyar számára hirdeti a nemzeti összetartozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában