Zajvédő fal is épül

2020.05.12. 11:00

Megújul a veszprémi déli elkerülő út

A déli elkerülő részeként a 8-as úton új csomópont épül, amely részben kiváltja a jelenlegi Budapest úti, külön szintű kereszteződést.

Marton Attila

Az egyes építési fázisokhoz kapcsolódó forgalomterelésekről és lezárásokrólaberuházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folyamatosan tájékoztatja a közlekedőket

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, április végén megkezdődött a 8-as út fejlesztése. A veszprémi déli elkerülő két ütemben újul meg a litéri elágazótól a Füredi utcai csomópontig, és egységesen kétszer kétsávos lesz. A jelenlegi szintbeni, és emiatt baleseti kockázatot jelentő Almádi és Füredi csomópontot is külön szintűvé alakítják. A meglévő Budapest úti csomópontot részben egy új, külön szintű elágazó váltja ki a 8-as úton a 48-as kilométerszelvény közelében, a Veszprém Aréna vonalától valamivel keletebbre.

– Az új csomópontra azért van szükség, mert a jelenlegi, Budapest úti nem ad lehetőséget a kelet–nyugati irányú tranzitforgalom közvetlen és azonos sebességgel történő továbbvezetésére, valamint nem teszi lehetővé megfelelően a főútra történő biztonságos fel- és lehajtást – válaszolta megkeresésünkre a Naplónak Hideg András, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az új csomópont a jelenlegitől keletre elterülő területen épül ki, és egyúttal a város, valamint a tervezés alatt álló 8-as és 82-es utakat összekötő szakasz felé is megteremti a forgalmi kapcsolatot – tette hozzá Hideg András.

Az egyes építési fázisokhoz kapcsolódó forgalomterelésekről és lezárásokrólaberuházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folyamatosan tájékoztatja a közlekedőket Fotó: Penovác Károly/Napló

A meglévő Budapest úti csomópont több ága megmarad, így biztosítja majd a kapcsolatot a városközpont felől a felüljárón keresztül a 82-es úttal és a Házgyári úttal (830- as út). A mostani külön szintű kereszteződés Márkó felől Székesfehérvár felé vezető ága viszont az új csomópont megépítésével funkcióját veszíti, és használaton kívül helyezik. Szintén megszűnik Márkó felől a 82-es és a Házgyári út felé a kapcsolat a meglévő csomópont hídján keresztül, ebbe az irányba az új csomóponton keresztül lehet majd haladni. Veszprémből Székesfehérvár felé az új csomóponton át, Márkó irányába a meglévő csomópontnak a beruházás során megújuló ágán keresztül lehet közlekedni. Székesfehérvár felől az új csomóponton át lesz megközelíthető a veszprémi városközpont.

A déli elkerülő fejlesztésének részeként zajvédő fal is épül a négysávos út város felőli oldalán – közölte kérdésünkre a NIF Zrt. Egyúttal megjegyezték, az egyes építési fázisokhoz kapcsolódó forgalomterelésekről és lezárásokról folyamatosan tájékoztatják a közlekedőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában