ünnepélyes átadó

2020.06.23. 20:00

Értékes műszert adományoztak a Csolnoky kórháznak

Bizonyos esetekben a gépi lélegeztetést is kiválthatja az az oxigénadagoló készülék, amelyet a napokban adományozott a veszprémi Rotary Club a Csolnoky kórháznak.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A műszer ünnepélyes átadóját kedden tartották, de a több mint kétmillió forintos eszközt a napokban már üzembe helyezték, és használták a gyógyításban. Sári Lajos, a veszprémi Rotary Club elnöke felidézte, év elején egyeztetettek az intenzív osztállyal arról, hogy milyen műszerre lenne szükségük. A fennállása huszadik évfordulóját tavaly ünneplő klub ezután adománygyűjtésbe kezdett, és rövid idő alatt összegyűlt a gép megvásárlásához szükséges összeg. Az elnök elmondta, kiemelt támogatást adtak a klub tagjai, valamint veszprémi magánszemélyek és vállalkozások járultak hozzá a gép megvásárlásához.

Lippai Norbert és Sári Lajos az eszköz átadóján
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója örömét fejezte ki, hogy ezzel a speciális eszközzel gyarapodott a kórház. Hozzátette, az intézmény mindig számíthatott a klubra, majd köszönetet mondott az adományért.

Gál Béla, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály főorvosa elmondta, a korszerű légzéssegítő berendezés a légzési elégtelenség határán lévő betegek kezelését teszi hatékonyabbá és eredményesebbé.

Véh Balázs, a veszprémi Rotary Club alelnöke, Gál Béla, Sári Lajos, Weingartner Ákos klubtag, adományozó és Lippai Norbert
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A készülék alkalmas arra, hogy nagy áramlással adagolja az oxigént a betegnek, és segítségével bizonyos esetekben elkerülhető a gépi lélegeztetés. Több betegségcsoportban is alkalmazható a berendezés, például tüdőgyulladás, beleértve a Covid-19 okozta tüdőgyulladást, de műtéteket vagy sérülést követő légzészavar esetében is fontos szerep jut a műszernek, jegyezte meg a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában