Olvassuk el a részletszabályokat!

2020.06.23. 16:00

Ha a járványtól félve mondjuk le az utat, nem számíthatunk kártérítésre

A külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások feloldása után már többen bátrabban tervezik meg nyaralásukat. Azonban a biztosításról nekik sem szabad megfeledkezniük. A koronavírus miatt fontos a fizetési feltételekről alaposan tájékozódni.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

Már az indulás napján is köthetünk utasbiztosítást, akár online. Azért nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a döntést, mert érdemes több terméket összehasonlítani. A gondtalan pihenés, kikapcsolódás érdekében – a koronavírusjárvány miatt különösen – nemcsak távoli, egzotikus úti célok esetén fontos ez, hanem akkor is, ha európai vagy belföldi nyaralást tervezünk. Erre idén egyre többen rájönnek, többen érdeklődnek a fogyasztóvédelmi tanácsadásokon is. Ám nem minden ajánlat vonatkozik magyarországi utazásra is, ezt választás előtt ellenőrizni kell.

- Az utasbiztosítás abban segít, hogy ha a biztosítottat baleset, váratlan megbetegedés éri, lopás, rablás áldozata lesz, akkor a biztosító az ebből eredő kárát megtéríti – szögezte le Asztalos Éva, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat jogásza és hozzátette: a különböző termékek eltérő összeghatárig fizetnek, más-más szolgáltatásokat nyújtanak. Az is lényeges, csak utólag vagy azonnal átutalják a pénzt. El is utasíthatják a kárigényt. Olvassuk el a részletszabályokat, mert kiderülhet, hogy számos életszerűnek tűnő kockázatot kizárnak vagy olyan szolgáltatási összegeket határoznak meg, amelyek elmaradnak a reális költségektől! Tudjuk meg előre, a magunkkal vitt vagyontárgyakra van-e fedezet és a nyaralásunk helyén mekkorák a betegellátás árai! Azt is, hogy a tervezett sportolásunkra kiterjed-e biztosítás! Gondoljunk egy esetleges poggyászkárra is, nézzünk utána, ha lerobban az autónk, elintézi-e a biztosító a mentését!

Asztalos Éva

Asztalos Éva tájékoztatása szerint alapvetően nem változtak meg az utasbiztosítások feltételei az elmúlt hónapok veszélyhelyzete miatt. Arra külön érdemes rákérdezni, mit fizetnek, ha elkapjuk az út alatt a koronavírust vagy karanténba kerülünk, nem indul a járatunk. Alapesetben, ha koronavírus-fertőzés miatt kerülünk kórházba, ugyanúgy fizet a biztosító, mintha lábtörés miatt szorulnánk ellátásra, csak akkor nem, ha az ország, ahova mentünk, a nem javasolt térségek közé tartozik. Ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján (https://konzuliszolgalat.kormany.hu) nézhetjük meg. Viszont, ha a repülést azért mondjuk le, mert betegek lettünk vagy a munkáltatónk nem járult hozzá a külföldi úthoz, esetleg egyszerűen a vírus miatti félelmünkben nem szeretnénk utazni, akkor nem vagyunk jogosultak a jegyár visszafizetésére. Az útlemondási biztosítások megoldást jelenthetnek, de a járvánnyal kapcsolatosan jellemzően nem nyújtanak fedezetet. Utazási iroda bánatpénzt is kérhet, ha meggondoljuk magunkat. Kivétel ez alól, ha a célállomás országban súlyos kockázatot jelentő körülmények álltak elő. Ha pedig a nyaralás alatt újra lezárják a határokat, egyedi elbírálás szerint meghosszabbíthatjuk a biztosítási szerződést.

A magyaroknak eddig jellemzően a fele gondolt utazáskor biztosításra. Az ár sok tényezőtől függ, de mintegy húszezer forintért köthet egy négytagú család egyhetes, közeli tengerparti nyaralásra. A Veszprém megyeiek a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőinek közvetlenül az 52/876-565-ös telefonszámon és az [email protected] e-mail-címen tehetik fel az utazásokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdéseiket. Olvasóink elküldhetik azokat szerkesztőségünknek is a [email protected] e-mail-címre. Akkor a válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában