országos program

2020.06.19. 11:30

Kiskert a felsőörsi óvodában: közösen gondozzák a gyerekekkel

Szép, gondozott magaságyások sorakoznak egymás mellett a felsőörsi óvoda hatalmas udvarának hátsó, napos részén. Az udvaron sok a gyümölcsfa is, a fiatal cseresznyéken éppen érik a gyümölcs. A település óvodája tavaly csatlakozott az Iskolakertekért Alapítvány programjához.

Sági Ági

A gyerekek felnőtt segítséggel ültetnek, gondoznak, öntöznek. A képen Nagy Zsuzsanna Miskolczi Milán Dominikkal és Miskolczi Holli Adriával

Fotó: Sági Ági/Napló

– Úgy gondoltuk, hogy érdemes elindulnunk az alapítvány egyik pályázatán, amely az óvodakerti jó gyakorlatokról szólt. Nálunk évek óta van kiskert, amit a gyerekekkel közösen gondozunk. Felépítettünk egy tematikát az évszakok mentén. Tavasszal elültetjük a magokat a csoportszobában, a dadusok előkészítik a talajt. Amit kint kell magas­ágyásba vetni, azt kint vetik el a gyerekek, amiből palánta lesz, azt bent nevelgetjük, és amikor eljön az ideje, kiültetjük – mondta Nagy Zsuzsanna intézményvezető.

A felsőörsi óvodához tavaly bölcsődeszárny épült, ezért a korábbi veteményest és fűszernövénykertet áttelepítették egy hátsó, napos részre. A szülők magaságyáskeretet készítettek és földet hoztak, így minden csoport saját magaságyást kapott, amit egész évben gondozhat. A gyerekek felnőtt segítséggel ültetnek, gondoznak, öntöznek.

- Van nálunk sóska, spenót, paradicsom, borsó, paprika, retek, hagyma, mindenféle finomság, ami ha megérett, együtt elfogyasztjuk. Vannak gyümölcsfáink, és ezekre is építünk, amikor az egészség hetét tartjuk, tavaly az almához kapcsoltuk. Megpróbáljuk a kertet maximálisan kihasználni és olyan dolgokat ültetni, amit vagy megenni, vagy valahogy hasznosítani tudunk – tette hozzá Nagy Zsuzsanna.

Elmondta azt is, hogy nagy a különbség a gyerekek között életkor szerint és egyéni motiváció alapján. A háromévesek szívesen öntöznek a kiskannákkal, szívesen mulcsozzák a palánták tövét a lenyírt fűvel. A nagyobbak jobban bevonhatók, sokan már otthon is segítenek a kerti munkákban, általában ők szívesebben vesznek részt az óvodai kiskert körüli teendőkben.

A gyerekek felnőtt segítséggel ültetnek, gondoznak, öntöznek. A képen Nagy Zsuzsanna Miskolczi Milán Dominikkal és Miskolczi Holli Adriával Fotó: Sági Ági/Napló

Idén országosan ötven óvoda és ötven iskola kapcsolódott be az iskolakertprogramba. Ezek kialakítását, mentorkertek fejlesztését támogatja az Agrárminisztérium. Az Iskolakertekért Alapítvány emellett elindította az Iskolakert-online elnevezésű sorozatot, hogy ezzel is segítse az Iskolakerti alapozó alprogram első két ütemében részt vett mintegy 67 intézmény, valamint a már működő új iskolakertek vezetőinek munkáját – közölte az MTI-vel Nagy István agrárminiszter.

Idén már a harmadik üteme indult el az Országos iskolakert-fejlesztési program alapozó alprogramjának. Az Agrárminisztérium, valamint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával és az Iskolakertekért Alapítvány koordinálásában meghirdetett pályázatra már óvodák is jelentkezhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában