Apró talpakkal nagy lépések

2020.06.16. 11:00

Tanösvényt alakítottak ki a zirci óvodában

Átadták az összefogással megvalósított, a kisgyermekek környezetre való nevelését célzó Apró talpak tanösvényt a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében.

Kelemen Gábor

Kovács Mónika mutatja a fejlesztés egyik elemét, az udvaron elhelyezett memóriajátékot, melynek segítségével a Bakonyban élő emlős állatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek

Fotó: Kelemen Gábor/Napló

– A gyermekintézmény közösségében kép élt egy udvarról, melynek átható zöldje, madárdala, természetes anyagokból készült játékai minden gyermeket elvarázsolnak. Az elképzelések találkoztak az „Ön választ, mi segítünk” közösségi aktivitás szervezőinek célkitűzéseivel – mondta el érdeklődésünkre Kovács Mónika, a fejlesztést megvalósító intézmény vezetője.

– Különösen aktuális téma ez napjainkban, hiszen a gyermekek nagyrészt autóval érkeznek az óvodába. Már igen kicsi korban nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a gyerekek ne veszítsék el az összhangot természeti környezetükkel. Nagyon fontosnak tartjuk a fenntarthatóság népszerűsítését, a környezettudatos gondolkodás kialakítását – tette hozzá.

A pályázat nyomán egy olyan, interaktív játékokkal felszerelt játszóudvar elemei készültek el, amelyek a természet megismerésére hívják a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde 250 lelkes gyermekközösségét. Az óvodások játékos formában szerezhetnek ismereteket a madarak testfelépítéséről, táplálkozásáról. Az intézmény rendszeres kapcsolatot ápol Barta Zoltán ornitológussal, aki a madártani ka­lauzok elkészítésében ezúttal is sok segítséget nyújtott.

Kovács Mónika mutatja a fejlesztés egyik elemét, az udvaron elhelyezett memóriajátékot, melynek segítségével a Bakonyban élő emlős állatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek Fotó: Kelemen Gábor/Napló

A gyerekek memóriajáték segítségével ismerkedhetnek a Bakonyban élő emlős állatokkal vagy betekintést nyerhetnek a föld alatt élő élőlények otthonába. Mindeközben a kihelyezett interaktív tárlókkal elképzelhetik és – ami nagyon fontos e korosztály számára – megtapasztalhatják, hogyan jön létre a természet körforgása által a termőföld, és az oktalan emberi szemetelés milyen károkat okoz a természeti környezetben. Kialakul bennük egyfajta felelős gondolkodás, és későbbi életútjuk során remélhetőleg a természeti értékek védelme mellett állnak ki, napi szinten tesznek azért, hogy a Föld egy élhető bolygó maradjon – sorolja tovább az újonnan létrehozott tanösvény előnyeit, jövőnkre kivetített hatásait Kovács Mónika.

A környezettudatosságra nevelő játszóelemeket pályázati forrásból, önerőből és szülői támogatással alakították ki. Az intézményvezető külön köszönetét fejezi ki a rovarhotel kialakításáért Jaguditsné Horgas Szabinának és Kertész Zoltánnak, valamint Németh Lászlónak, aki a kavicsos játszó alapanyagának beszerzésében, és Szecsődi Norbertnek, aki a kivitelezésben nyújtott nekik segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában