A partnerség jegyében

2020.07.30. 07:00

A sikeres EKF alapja az együttműködés

A regionális együttműködés lehetőségeiről egyeztetett a Bakony és Balaton térségének több mint hatvan polgármesterre és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 program vezetősége a napokban.

Napló

Mike Friderika, Markovits Alíz, Porga Gyula és Navracsics Tibor a rendezvényen Fotó: EKF

A találkozón a járásközpontok, városok és falvak vezetői megismerhették az Európa Kulturális Fővárosa program struktúráját, státuszát, finanszírozását és a pályázati rendszerének alapjait is, tájékoztatta a Naplót a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.

– A kezdetektől azt kerestük, hogy mi az, ami összeköt minket. Ha ezt az eszmeiséget továbbra is komolyan vesszük, az kijelöli az előttünk álló utat is – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

A program sikere nem csak Veszprémen múlik, szükség van a régió városaira, falvaira, civil szervezeteire és piaci szereplőire is – emelte ki a polgármester.

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa arról beszélt, azok az EKF-programok váltak sikeressé, ahol a város, a régió és az ott élő emberek eredményesen együttműködtek. Kifejtette, olyan térségi modellen dolgoznak, amely az itteni adottságokon alapul, és a kultúrára támaszkodva eredményez gazdasági növekedést.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az EKF-re nem rendezvénysorozatként, hanem fejlesztési programként tekintenek, amely a helyiek identitásán alapul, és amelyben nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, az innovációra, a fenntarthatóságra.

Mike Friderika, Markovits Alíz, Porga Gyula és Navracsics Tibor a rendezvényen Fotó: EKF

Mike Friderika, az EKF programfejlesztési igazgatója elmondta, a saját fejlesztésű projektjeik – például a Filmpiknik vagy a 2023-as évad nyitóeseménye – mellett koprodukciós projekteket is terveznek. Elhangzott, az EKF nem ad működési hozzájárulást, minden esetben azt várja partnereitől, hogy a támogatásért cserébe fejlessze az adott eseményt, projektet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában