Jól halad az építkezés

2020.07.06. 17:30

A tervek szerint jövő tavasz végén megnyithatja kapuit az új veszprémi sportuszoda

Az uszoda alapkövét bő egy évvel ezelőtt rakták le, ennek alkalmából bejárást tartottak az épülő létesítményben hétfőn, amelyen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere is. Elhangzott, az építkezés az eredeti ütemtervek szerint halad, a beruházást a koronavírus-járvány sem gátolta.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A jelenleg hatvan százalékos készültségi fokú létesítmény homlokzata csaknem teljesen elkészült. Az épületben szakipari és szerelési munkát végeznek a szakemberek, és megkezdődött a medencék burkolása, mondta el Boross Ottó, az egyik kivitelező, a Vemévszer Kft. ügyvezetője.

Porga Gyula kiemelte, az uszoda a mai technológiai feltételek mellett az egyik legmodernebb létesítmény lesz hazánkban. Hozzátette, Veszprém azon kevés megyei jogú város között volt, ahol nincs 50 méteres medencéjű uszoda, a létesítmény ezért nagyban bővíti a vízi sportok lehetőségeit. A korábbi városi vízfelületeket az új létesítménnyel megnégyszerezik. Ovádi Péter hangsúlyozta, a térség szempontjából is fontos a létesítmény, amely mindenkinek az igényét kielégíti a gyermekektől a szabadidős sportoláson át a versenysportig. Hozzátette, a közel tízmilliárd forintos állami beruházásban épülő uszodát egy állami cég, a Nemzeti Sportközpontok működteti majd.

Boross Ottó, Porga Gyula és Ovádi Péter a bejáráson Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Modern városok programban készülő létesítményben öt medence kap helyet: az ötvenméteres versenymedence mellett egy 25 méteres edzőmedence, egy 12,5 méteres tanmedence, gyermekmedence és jakuzzi. A legnagyobb medencében az úszóversenyek mellett vízilabda-mérkőzéseket is rendezhetnek, lelátóján pedig 720 néző foglalhat majd helyet, hangzott el a bejáráson. Az 5538 négyzetméter alapterületű, négyszintes létesítmény hasznos alapterülete csaknem 10 600 négyzetméter. A pinceszinten műhelyek, öltözők, mosdók, raktárak, a gépészeti rendszer és büfék kapnak helyet. A földszinten a medencék, a jegypénztár, a gyermekmegőrző, az öltözők és zuhanyzók találhatók majd. A wellnesrészlegen finn-, infra- és ördögszauna, valamint gőzkamra és jégkása is lesz.

 

Az új uszoda közel nulla energiaigényű lesz: a nyári hűtés során keletkező hőenergiát a medencevizek hőmérsékletének szinten tartására fordítják, míg télen az épület légtechnikai rendszerének hőenergiáját hasznosítják a medencevíz fűtésére. A jelenlegi tervek szerint 2021. május végére készül el az uszoda, addigra befejeződnek a szükséges gépészeti és üzempróbák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában