életmentő áramütés

2020.07.14. 07:00

Defibrillátort helyeztek el két balatonfűzfői strandon

A közelmúltban a város két strandjára elhelyeztek egy-egy defibrillátort.

Szendi Péter

Forrás: illusztráció

Soós Gábor volt a kezdeményezője annak, hogy Balatonfűzfő lakossága összefogjon és adakozásból – melyhez az önkormányzat és a Balatonfűzfőért Alapítvány is hozzájárult – vásároljanak két defibrillátort. Az alapítványon keresztül megrendelték a svájci gyártmányú eszközöket, melyeket nemrégiben helyeztek ki a város két strandjára.

A hirtelen szívhalál több ezer áldozatot követel évente hazánkban. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő. A defibrillátor életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Életünk fenntartója a vérkeringés, melynek alapfeltétele a szív ritmusos összehúzódása. Több helyen mindenki számára elérhetők az életmentő készülékek, melyek elektródákkal a beteghez csatlakoztatva képesek a szívritmus elemzésére, kommunikálnak az elsősegélynyújtóval, figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, és nekünk, életmentőknek csak engedélyezni kell egy gombnyomással az életmentő áramütést.

Gál Andrea, a Balatonfűzfőért Alapítvány elnöke elmondta, a készülékek eddig Fűzfőgyártelepen a rendelőintézetben, illetve a tűzoltóságon voltak. Miután véget ér a nyári szezon, ősztől ismét visszakerülnek a készülékek a strandról. A tervek között szerepel még, hogy a művelődési központba is vásárolnának egy defibrillátort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában