Rövidebb menetidők

2020.08.21. 07:00

A Veszprém megyeieket is érinti a menetrendváltozás

Több településről is kevesebb buszjárat közlekedik a fővárosba az augusztus 20-án életbe lépett új menetrend nyomán.

Marton Attila

Az új menetrendek kialakítása során társaságunk – a megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére – figyelembe vette az utasok változó igényeit, valamint az ország távolsági közösségi közlekedésének alapját jelentő vasúthálózat előnyét és elsőbbségét, indokolta a változtatást kérdésünkre a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A busztársaság közölte, a Várpalota és Budapest között közlekedő autóbuszjáratok száma csökkent, óránként indulnak buszok a fővárosba, de rövidebb menetidővel, alig több, mint egy óra alatt érik el Budapestet. Új járatok indulnak Szápár, Jásd és Tés felől a Tési út – autóbusz-állomás – Szabadság tér útvonalon át meghosszabbítva a várpalotai vasútállomásig, ahol az autóbuszok csatlakoznak a Budapest és Veszprém felől érkező intercity vonatokhoz.

Az Ajka, Devecser és a főváros között közlekedő buszjáratok megszűnnek. Augusztus huszadikától – egyetlen fővárosi járat kivételével – a vasút biztosít összeköttetést Budapest és Ajka között. Hétköznaponként az eddigi három közvetlen és 14 átszállásos járat helyett Ajkáról az óránként közlekedő intercitykkel érhető el a főváros, míg Devecserről kétóránként indulnak vonatok. Jelentősen javul a főváros elérése Pápáról: az eddigi három helyett naponta hat közvetlen autóbuszjárat indul Budapestre a Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint, a járatok egyenletesen kétóránként közlekednek. Eddig átszállás nélkül 16 járat indult hétköznaponként Veszprémből Budapestre, az első 4.30-kor, az utolsó 18.30-kor. Ezentúl óránként közlekednek járatok Budapest és Veszprém között, amelyek közül több érinti a vasútállomást, bővítve a vasúti csatlakozást.

Budapest és Tapolca között kétóránként indulnak autóbuszok, amelyek rövidebb menetidővel közlekednek, mint eddig, így akár az M4-es metró három órán belül elérhetővé válik a térségből. A Budapest és Székesfehérvár között közlekedő buszjáratok többsége megszűnik. Kérdésünkre, hogy a tapasztalatokat beépítve a jövőben módosítanak-e az új menetrenden, azt írták, folyamatosan figyelik az utazási igényeket, és szükség esetén módosítási javaslatokat tesznek a megrendelőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában