Ép testben ép lélek

2020.09.27. 11:00

Az egyházaskeszői lakosok sportolási kedvét ösztönözheti az új sportpark

Sportparkot avattak fel, majd fél év kihagyást követően együtt töltötte a falu közössége a napot, koncertekkel, kísérőprogramokkal búcsúztatva el a nyarat.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió

A Magyar Falu Programban szeptemberben telepített A típusú sportparkot adtak át ünnepélyesen szombaton a Kossuth utcában. Lendvai Jánosné polgármester köszöntőjében elmondta, a program kistelepüléseken élők életminőségének javítása érdekében több célterületre irányulva próbál segítséget nyújtani.

– A 2016-ban útjára indult Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Program célja az volt, hogy könnyen hozzáférhető, ingyenesen használható, szabadtéri létesítményeket biztosítson a mozogni vágyóknak, korosztálytól függetlenül. A tömeg- és szabadidő sportnak mind pedagógiai, mind egészségügyi szempontból kiemelt szerepe van. A mai gyerekek és felnőttek tragikusan keveset sportolnak, krónikus a társadalom mozgáshiánya. Pedig a sport pozitív tulajdonságai nemcsak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatnak. A rendszeres mozgás, ha életünk természetes részévé válik, számos, szinte azonnal érezhető jótékony változást idéz elő a szervezetben – fogalmazott Lendvai Jánosné polgármester.

Lendvai Jánosné polgármester köszöntőjét mondja el Fotó: Laskovics Márió

Hozzátette, a tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő, valamint fekvőtámasz gyakorlatokra alkalmas sportparkban több generáció töltheti hasznos mozgással idejét.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felidézte, a sorkatonai szolgálat egykor az életre való fizikai felkészítést jelentette a különböző gyakorlatokkal. A megszüntetésével kimaradt egy korosztály ezen fizikai felmérési lehetőségekből.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is üdvözölte a sportpark létrehozását Fotó: Laskovics Márió

– Valamiféle hiány van, és a sportolási lehetőségek megteremtése részben ezt kívánja pótolni. Fontos, hogy a kültéri sportpark nincs időhöz kötve, tehát nem egy zárt térben, meghatározott nyitvatartási időben lehet igénybe venni. Akár az egész család együtt edzhet egyszerre. Az előre eltervezett gyakorlatok végrehajtása jóleső fáradtságot eredményez, és jót tesz az önbecsülésnek – tette hozzá Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

A nap további részében nyárbúcsúztató rendezvényt tartottak a faluban. A Himfy Bandérium 14. századi magyar Anjou-kort idéző történelmi, viselet-, fegyverzet- és kézműves fonó bemutatóval, valamint vívó foglalkozással kedveskedett az érdeklődőknek. Fellépett többek között Greznár Zoltán és zenekara, Bene Gabi, Sihell Feri és Henna. Kísérőprogramként pónilovaglás, élő csocsó, óriáscsúszda, körhinta és termékbemutató állt rendelkezésre.

A gyerekek hamar birtokba vették a sportszereket Fotó: Laskovics Márió

– Az elmaradt júliusi falunap, és egyéb rendezvények helyett szerveztük meg a járványügyi előírásokra való tekintettel. Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is rettenetes volt ez a bezárkózós időszak, a semmittevés. Úgyhogy fél év után újra összejöhetett a falu közössége. Elhagytuk azonban a közvetlen kontaktot igénylő programokat, mint például az arcfestést – jegyezte meg Lendvai Jánosné polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában