Önzetlen segítség

2020.09.27. 10:16

Igazi példaképek a herendi maszkosok

Több száz pályázó közül a legjobb öt közé került, sőt megfelelő számú szavazat esetén meg is nyerheti Orbán Katalin és csapata a Nők Magyarországért Klub rangos díjversenyét.

Bényi-Virág Rita

20200909 Herend. Orbán Katalin varrónő maszkot készít. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Orbán Katalin menyasszonyi ruhakölcsönzőt üzemeltet, de amikor március közepén a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet rendeltek el, vállalkozását fel kellett függesztenie. A tenni akarás vágya azonban nem hagyta nyugodni, és úgy döntött, maszkok varrásába, gyártásába kezd.

A kiváló varrónő bevonta a munkába lányát, az országos légtornász bajnokot Keller Fruzsinát, párját Tamást, valamint barátnőjét és testvérét Lorbert Anettet és Ervint.

Az ötfős csapat Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ötfős társaság saját szabásminta alapján, önerőből készítette és ingyen ajánlotta fel az arcmaszkokat. Gyorsan híre ment az önzetlen segítségnek, és szinte azonnal rengeteg követőjük akadt. Pápáról, Debrecenből és Nagyvázsonyból is jelentkeztek különböző kisebb varrodák, magánemberek, vállalkozók, akik felvették a kapcsolatot Katalinnal, elkérték a szabásmintáit és nekiálltak a maszkok gyártásának. Mások, akik nem tudtak varrni, azok mosást és szárítást, fertőtlenítést vállaltak. Megmozdult rengeteg magánember, vállalkozó és számos kisebb, nagyobb cég is az ügy mellé állt, vásznat, gumit kaptak az ország minden szegletéből, önkéntes futárszolgálat hordta ki az elkészült maszkokat az arra igényt tartóknak.

A társaság saját szabásminta alapján, önerőből készítette és ingyen ajánlotta fel az arcmaszkokat Fotó: Pesthy Márton/Napló

A maszkok készítésével párhuzamosan a több száz jelentkezőt is kezelni kellett. Környékbeli kórházak, rendelőintézetek, háziorvosok, gyógyszertárak, rendőrségek, mentők, tűzoltóságok keresték fel a herendi önkénteseket, hogy maszkot kérjenek. Végül márciustól nyár közepéig ötvenötezer darab arcvédőt osztottak ki. A munka azonban nem állt meg, most is folyamatosan varrják, gyártják a védőfelszerelést, igaz a napi munka mellett már kevesebb idő jut rá.

Most is folyamatosan varrják, gyártják a védőfelszerelést Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ezek után Katalin barátnője, munkatársa Lorbert Anett és lánya, Keller Fruzsina gondoltak egy nagyot és titokban benevezték Katalint a Nők Magyarországért Klub pályázatára. Az idén a díjat azoknak a nőknek ítélik oda, akik a Covid-19 járvány idején munkájukkal, életükkel, példát mutattak és bátor helytállásukkal közösségüket segítették. A díjjal járó támogatás összege kategóriánként egy fő számára bruttó öt millió forint, valamint a felajánlott díjak függvényében további díjazottak elismerésére is lehetőség adódik.

Márciustól nyár közepéig ötvenötezer darab arcvédőt osztottak ki Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Szerettük volna meglepni Katit, hiszen önzetlenségével mindannyiunk számára fantasztikus példát mutatott. Beadtuk a pályázatot, amihez csatolni kellett az önéletrajzát, valamint két ajánlást is. Ezeket a herendi polgármester, Jánszky Lajos László, valamint a térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter írta. Azonban a titok itt véget is ért, mert alá kellett írnia a pályázati papírokat, kellett a hozzájárulása. Szerencsére meg tudtuk győzni, hogy érdemes lenne próbálkoznia – fogalmazott Anett.

Mint megtudtuk, a 483 pályázó közül Katalin be is került az egyéb kategóriában a legjobb öt közé.

Ezzel azonban csak akkor szembesült, amikor egy kisebb tévéstáb érkezett hozzá, hogy bemutatkozó kisfilmjét leforgassa vele.

Katalin a legjobb öt közé került Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A forgatás, az interjú közben mondták meg, hogy bejutottunk a legjobb öt közé. Annyira meghatódtam, potyogtak a könnyeim. Mondtam is, milyen szép lesz, ahogy sírok a bemutatkozó filmben – mesélte Katalin.

Hogy végül ki nyeri el a fődíjat és az azzal járó elismerést, az már csak rajtunk múlik. Az eredeti tervek szerint a közönségszavazást augusztusban tartották volna, azonban ez a járvány miatt csúszott és a voksolás jelenleg is zajlik. A herendi maszkosokra, pontosabban Orbán Katalinra az egyéb kategóriában szavazhatunk. Az eredményhirdetést pedig októberben bonyolítják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában