Járműforgalom terelőutakon

2020.09.12. 11:30

Hétfőtől lezárják az Almádi út–déli elkerülő út csomópontot

Átépítés miatt lezárják az Almádi út–déli elkerülő út csomópontot szeptember 14-én, hétfőtől.

Marton Attila

A csomópontépítés ideje alatt a déli elkerülő útról sem Veszprém, sem Almádi irányába nem lehet lehajtani

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezzel a 8-as főúton Veszprém és Balatonalmádi között megszűnik az autóval történő áthajtás lehetősége, valamint a déli elkerülőről sem Veszprém, sem Almádi irányába nem lehet lehajtani, közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A Dornyai Béla utca és az ott működő üzletek 2021 januárjáig megközelíthetők lesznek, mert addig csak közműkiváltási munkákat végeznek félpályás lezárással. Az Almádi úti csomóponton áthaladó kerékpárút jelzőlámpás forgalomirányítás mellett októberig használható, azt csak az Almádi és a Füredi út között létesülő új kerékpáros útvonal átadása után zárják le, írta a csomópont átépítésével kapcsolatos kérdéseinkre a NIF Zrt.

Veszprém és Balatonalmádi között egyelőre ideiglenes terelőutakon lehet közlekedni a csomópont lezárása miatt.

Az érintett területen a napokban kivitelezési munkák folytak, ahogyan a beruházó írta, a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében a meglévő földutat úgynevezett talajtól függő anyaggal – kaviccsal – javították, a bekötő szakaszokon pedig aszfaltoztak. A 7217-es – Szentkirályszabadjára vezető – út és a diszkontáruház logisztikai központja között végleges terelőút kiépítését tervezik. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések Veszprém önkormányzatával folyamatban vannak, közölte a NIF Zrt.

A csomópontépítés ideje alatt a déli elkerülő útról sem Veszprém, sem Almádi irányába nem lehet lehajtani Fotó: Penovác Károly/Napló

Hozzátették, a munkálatokat a szükséges engedélyek – rendezési terv módosítása, építési és környezetvédelmi engedélyek – beszerzését követően kezdheti meg a kivitelező. A társaság felhívta a figyelmet, a végleges terelőút megépítéséig Felsőörs érintésével vagy az ideiglenes terelőúton lehet közlekedni Veszprém és Almádi között.

Az új, külön szintű csomópont várhatóan 2021 nyarától lesz teljes egészében járható.

A csomópont lezárása miatt kiépített terelőút Veszprém és Balatonalmádi között ugyan az útvonal növekedésével jár, viszont ez a távolságalapú, azon belül az övezeti beosztású díjszabásokban nem érvényesül, írta kérdésünkre a Volánbusz Zrt. Arról már beszámoltunk, hogy Veszprém és Balatonalmádi között a terelőutak és a Füredi út érintésével közlekednek majd a távolsági buszjáratok. A társaság azt is közölte, az útvonal-módosítás oda-vissza irányban tanítási napokon összesen 120, tanszünetes munkanapokon 111, szombatonként 71, munkaszüneti napokon (vasárnap és ünnepnap) 66 járatot érint. A busztársaságnál arra számítanak, hogy a terelőút miatt átlagosan öt perccel növekszik meg a menetidő, a reggeli és délutáni csúcsforgalom időszakában azonban ennél nagyobb is lehet a növekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában