Két diák került karanténba a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban

Koronavírusos a Veszprémi Középiskolai Kollégium egyik lakója, a diák a szobatársával együtt a beköltözése óta karanténban van.

Marton Attila

Az elszigeteltség és a magány könnyen depresszióhoz vezethet. A mentális egészség megtartására előnyös tulajdonság az optimizmus

Forrás: pixabay.com

– A kollégium kilenc, határon túlról érkező diákját beköltözéskor koronavírustesztnek vetettük alá, és a vizsgálat eredménye egyiküknél pozitív lett – mondta érdeklődésünkre Fehér Csaba intézményvezető. Hozzátette: a diákot szobatársával együtt elkülönítették, a szobájukat két hétig nem hagyhatják el. A tanuló tünetmentes, a többi kollégistát és a szülőket tájékoztatták a fertőzésről. A koronavírusos diák nem jelentett veszélyt a többi kollégistára.

Idén a járványhelyzet miatt több napon költöztek be a diákok, és időben teszteltek mindenkit. – A korábbi években egy napot jelöltünk ki a beköltözésre, ezúttal azonban három nap állt a tanulók rendelkezésére. Első nap a külföldről érkezők költöztek be, akiket szigorúan elkülönítettünk, és az illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztályával együttműködve teszteltettünk, mielőtt a többiek megérkeztek volna – mondta Fehér Csaba.

A Veszprémi Középiskolai Kollégium vezetője kifejtette: a kollégium számos előírást bevezetett, hogy csökkenteni tudják a fertőzés veszélyét. Így például az épületbe kézfertőtlenítés után léphetnek csak be a diákok. Az otthonról a kollégiumba visszatérők testhőmérsékletét megmérik, aki ugyanis lázas, az nem léphet be az intézménybe. A diákoknak a saját lakószintjüket leszámítva a folyosókon és a közös helyiségekben orrot és szájat eltakaró maszkot, sálat kell viselniük, és meg kell tartaniuk egymástól a jogszabályban is rögzített másfél méteres szociá­lis védőtávolságot is.

Az étkezésnél arra figyelnek, hogy amíg nem ülnek le az asztalhoz, szintén javasolt a maszkviselés, továbbá kötelező az előzetes kézfertőtlenítés. Az étkezés alatt is tartaniuk kell a megfelelő távolságot, ezért a hatszemélyes asztaloknál most csak két-két személy foglalhat helyet. Ha valakinél felvetődik a koronavírus-fertőzés gyanúja, azt azonnal elkülönítik, orvosi vizsgálatra kötelezik, és csak akkor hagyhatja el a kijelölt szobát, ha bebizonyosodik, hogy nem fertőzött – részletezte Fehér Csaba. Mint mondta, a diákok többsége fegyelmezetten vette tudomásul a szabályokat.

A kollégiumban ebben a tanévben közel tíz iskolából 430 diák lakik. Az előírások miatt ez a szám alacsonyabb a korábbi évekhez képest, mert a férőhelyek egy részét üresen kell tartania az intézménynek, hogy megbetegedés esetén legyen hol elkülöníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában