Patkó és kelevéz

2020.09.01. 07:00

Középkori fegyverekkel ismerkedtek a várpalotai Thury-várban

Különleges próbatételre várták augusztusban a várpalotai Thury-várba érkezőket. A látogatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy próbára tegyék tudásukat, és kipróbálhassák az egykori várvédők fegyvereit. A Legyen ön is hétpróbás vitéz! program próbatételei között szerepelt az íjászat, a csatacsillag-hajítás és a patkódobás is.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

A próbatétel hét állomásának sikeres teljesítése esetén bárkiből a vár apródja lehet, amiről emléket is kapott minden vállalkozó kedvű résztvevő.

– A program keretében az érdeklődők kipróbálhatták a középkor fegyvereit. Nemcsak a XVI. század, tehát Thury-korszak eszközeit, hanem a Mátyás király korában használt fegyvereket is. A visszacsapó íjat, a számszeríjat, a hajítócsillagot, a hajítóbárdot, a kelevézt, de korabeli ágyúgolyót is emelhettek és népi játékként patkót is dobhattak a leendő apródok, akik a fokos használatával is megismerkedhettek – mondta el lapunknak Oláh Tibor várkapitány.

Ottjártunkkor nádasdladányi iskolások vágtak neki a hétpróbának, a fiúk mellett a lányok is nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a kihívásokba.

– Nagyon jól éreztem magam, eddig még soha nem voltam ehhez hasonló helyen. A legjobban az íjászat tetszett, de érdekes volt a hajítócsillag is – mondta el a sikeresen teljesített próbát követően Májer Tamara. Az új szolgáltatás nagyon népszerű volt a várba látogatók körében. Nem is csoda, Oláh Tibor szerint országos szinten is ritkaság ez az összetett, több fegyvernemet is bemutató próba.

Oláh Tibor várkapitány mutatja a gyermekeknek a középkori fegyvereket a Thury-vár udvarán Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az egri várból érkeztem Várpalotára. Ott is a kézzel fogható dolgokat próbáltam megvalósítani. Sokkal jobban élvezik a gyermekek, ha megfoghatják és kipróbálhatják az eszközöket, amelyeket a középkorban használtak a vitézek. Olyan élményt szeretnénk adni a Thury-várba érkezőnek, amelyet máshol nem kaphat meg – tette hozzá a Oláh Tibor, akitől megtudtuk, jövő tavasztól ismét várják a Thury-vár Vitézei Hagyományőrző és Sportegyesület tagjai az érdeklődőket, hogy próbára tegyék magukat az ódon falak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában