Helyzetkép

2020.09.28. 07:00

Több Veszprém megyei iskolában is szolgálatba álltak az iskolaőrök

Szeptemberben megkezdték a munkát az iskolaőrök, akiknek a szolgálatát az oktatás zavartalan ellátásának biztosítása, a nevelő-oktató munka hatékonyságának támogatása, valamint az oktatási intézmények rendjének fenntartása hívta életre.

Polgár Bettina, Őrsi Ágnes

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az iskolaőrök toborzását a rendőrség az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától és az Agrárminisztériumtól kapott intézményi adatok alapján kezdte meg – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A jelentkezők közül az alkalmassági (egészségügyi, pszi­chológiai és fizikai) vizsgálatokat követően összesen 504-en (423 intézményi iskolaőr és 81 tartalék iskolaőr) kerültek be a képzési rendszerbe. Az országszerte 31 helyszínen szervezett képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulból, valamint rendvédelmi felkészítésből és gyakorlatból állt.

Ennek eredményeként 131 nő és 373 férfi tett sikeres záróvizsgát.

Az iskolaőr olyan, sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személy, aki az oktatási intézmény területén, tanítási időben dolgozik, a számára biztosított formaruhában (jelvénnyel, igazolvánnyal). Rendelkezik bizonyos intézkedési jogosultságokkal, mint például igazoltatás, helyszínbiztosítás, tetten ért személy visszatartása.

Mivel az iskolaőr a rendőrség alkalmazásában áll, a területileg illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság és az adott iskola egymással megkötött együttműködési megállapodása szabályozza a közös feladatellátást, a gyermekek érdekeinek szem előtt tartásával. Az iskolaőrök munkáját az oktatási intézményekben már évek óta jelen lévő iskolarendőrök, illetve iskolai bűnmegelőzési tanácsadók is támogatják.

Az állami intézményfenntartók felmérése, illetve az egyes intézményvezetők kérése alapján 2020 őszétől összesen 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indult el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési, míg 203 szakképzési intézmény.

Pápán három intézményben, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziumában, a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában, valamint a Pápai Weöres Sándor Általános Iskolában tevékenykedik szeptembertől iskolaőr. Megkeresésünkre Véseiné Kárpáti Ágota, a Weöres-iskola intézményvezető-helyettese kifejtette, számukra az iskolaőr jelenléte lehetőséget ad arra, hogy mindenki, aki az intézményhez tartozik, az intézményben tanul, dolgozik, biztonságban érezze magát, hiszen bármikor adódhat olyan váratlan helyzet, amelyben az iskolaőr segítségére szorulhatnak.

– Az iskolaőrünk empatikus, kedves, emberséges, ugyanakkor kellően határozott. Könnyen és hamar beilleszkedett a közösségünkbe, jelenléte mindenki számára természetes és megnyugtató – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Véseiné Kárpáti Ágota. Hozzátette, az iskolaőr nagy segítséget jelent a mindennapokban.

– Mindig is bíztam az emberekben, tudom, hogy mindenki rengeteg jóságot hordoz magában. A mai világban azonban az embereket érő külső hatásokra, önhibájukon kívül kialakult helyzetekre sajnos nem mindenki képes megfelelően reagálni, főleg nem egy gyermek.

Az iskolaőr jelenléte számukra is biztonságot ad – mutatott rá a pápai Weöres-iskola intézményvezető-helyettese.

A Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskolája szintén élt a lehetőséggel, és kért rendfenntartó munkatársat. Az iskolaőr egy szimpatikus hölgy, aki szeptember elsejétől tölti be az intézmény iskolaőri tisztségét. Az iskolaőr első találkozása az iskolával a tantestületi tanévnyitó értekezleten történt meg. Erről a találkozóról, továbbá a kezdeti időszak tapasztalatairól Németh Katalin igazgatóhelyettes számolt be lapunknak.

– Jó viszonyban vagyunk az iskolarendőrünkkel is, aki ugyan nem áll a kapunál, de bármikor hívhatnánk, ha úgy hozná a helyzet. Ugyanakkor rendszeresen szoktunk találkozni olyan alkalmakkor, amikor például osztályfőnöki órán beszél a diákjainknak az állampolgári jogokról, kötelességekről, vagy éppen bűnmegelőzési előadást tart. Iskolaőrünk is a rendőrség alkalmazottja, így természetesen ketten együtt érkeztek a bemutatkozó beszélgetésre.

Az iskolaőrök munkáját az iskolarendőrök, illetve iskolai bűnmegelőzési tanácsadók is támogatják Fotó: MTI/Kovács Tamás

Örömmel hallottuk, hogy az iskolaőr mennyire egyetért az iskolának (többek között a Naplóban is megjelent) véleményével, és hogy ő maga is azonosulni tud intézményünk legfőbb irányelvével, amely a működés minden szintjén az erőszakmentes kommunikációt részesíti előnyben. Habár kirívó esetek, atrocitások nem történnek nálunk, az egyenruhás kolléga jelenléte mégis a korábbinál is nagyobb rendre és fegyelmezettségre sarkallja az ifjúságot – fogalmazott Németh Katalin.

– Valóban olyan iskolaőrt kaptunk, amilyet vártunk, elsőre ránk tudott hangolódni. A továbbiakban őt is bevonjuk a közös gondolkodásba, a döntések előkészítésbe, valamint az oktatási-nevelési munkánkban is számítunk a segítségére és a közreműködésére, hiszen szeretnénk azt is megtanítani a diákjainknak, hogy a rendvédelmi szervek értünk vannak. Ránk és a rendre vigyáznak – mondta a Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskolájának igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában