Változik az osztályok elnevezése is

2020.09.01. 07:00

Rendhagyó módon nyitották meg a tanévet a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában

A Pápai Református Kollégium a járványhelyzetre való tekintettel két tanévnyitó istentiszteletet rendezett, és a tanévben is igyekszik betartani az óvintézkedéseket.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma a koronavírus-járvány miatt két tanévnyitó istentiszteletet tartott a református templomban: egyet vasárnap az öt új, egyet pedig a felsőbb osztályoknak hétfőn.

A tanévnyitón hagyományos rend szerint, azonban a járványhelyzetre való tekintettel maszkban vonultak be a református templomba Fotó: Laskovics Márió/Napló

Forrai Beatrix, a Dunántúli Református Egyházkerület hivatali munkatársa a Zsoltárok könyve 118. fejezetének 25. igéje (Ó, Uram, segíts meg! Ó, Uram, adj szerencsét!) alapján hirdetett igét vasárnap:

A tanévnyitón Forrai Beatrix, a Dunántúli Református Egyházkerület hivatali munkatársa hirdetett igét Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A kezdet mindig magában hordoz egyfajta, az ismeretlennel, bizonytalannal szembeni feszültséget. Igaz ez a tanévre is. A várakozással, izgalommal teli pillanatokhoz némi szorongás, félelem is társul. Sok kérdés fogalmazódik meg mind a diákok, mind a szülők, a tanárok, iskolai dolgozók részéről. Az Isten segítségére szoruló emberek vagyunk, egyedül nem megy. Az élet mindennapi feladataiban, nagy kihívásaiban sem tudunk csak a magunk erejéből megfelelni. Még ha úgy is gondoljuk sokszor, hogy ügyesek, okosak vagyunk, megbirkózunk bármivel, de egyszer csak azt vesszük észre, hogy elfogy az erő, elfáradunk, meglankad a kitartás, a türelem, a figyelem, és azt érezzük, nem bírjuk egyedül a feladatokat. Kell valami segítség, ami továbblendít ezen a ponton – magyarázta az Istenbe vetett hit erejéről.

A református gimnáziumban öt új osztály kezdte meg tanulmányait az idei tanévben Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hozzátette, a szerencsét Károli Gáspár eredetileg előmenetelnek fordította. Tehát az előrelépésért, a cél eléréséért szól a fohász. Az élet természetes velejárója, hogy az ember előbbre akar jutni tanulmányaiban, képzettségben, szakmai felkészültségben. Ezekhez szükséges a tehetség, a megfeszített munka, a kitartó tanulás, de az előrehaladást az Úrtól kapjuk ajándékként.

Baráth Julianna igazgató ünnepi beszédében rácsodálkozott a vírushelyzetre, majd bejelentette, hogy az idei tanévtől változik az osztályok elnevezése: az A a természettudományos, a B az általános, az M a művészeti és az NY a nyelvi tagozat. A kisgimnazisták a 9. osztályba lépéskor szabadon választhatnak. Átrendezték az osztályok helyét is az intézményben: az egyes évfolyamok egy-egy folyosószakaszt kaptak. Tisztasági meszelést végeztek az első emeleten, s megújult a tornaterem. Hangsúlyozta a robotika oktatásának fontosságát. A maszkhasználat kapcsán azt javasolta, hogy az eldobható helyett újramosható(ka)t szerezzenek be a szülők. Négy új tanárt üdvözölt, illetve tolmácsolta Steinbach József püspök köszöntését.

Baráth Julianna igazgató több témát érintett tanévnyitó beszédében Fotó: Laskovics Márió/Napló

Végül Vadász Márta vezető vallástanár vette ki az esküt az új diákokból, valamint Mayerné Pátkai Tünde igazgató-helyettes olvasta fel a tavalyi tanévben szépen szerepelt tanulók neveit.

A református gimnázium új diákjai az idei tanévnyitón maszkban tettek esküt Fotó: Laskovics Márió/Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában