A remeteélet mindennapjai

2020.09.10. 11:00

Változatos és élményekben gazdag zarándokutat jártak be az alsóörsi és a szentkirályszabadjai hívek

Egyházközségi zarándoklaton vettek részt az alsóörsi és a szentkirályszabadjai hívek a minap. A zarándokok úti célja a Majki Kamalduli Apátság, a vértessomlói Sarlós Boldog­asszony-templom és Tata városa volt.

Szendi Péter

A zarándokok több helyszínt is felkerestek útjuk során

Fotó: Szendi Péter/Napló

– Az alsóörsi és a szentkirályszabadjai egyházközség hívei ez alkalommal is közösen szervezték meg útjukat, melyet a Boldogságos Szűz Máriá­nak ajánlottak – tudtuk meg Berkes Péter plébánostól.

A Majki Kamalduli Apátság az Istennek szentelt élet egyik igazán különleges formáját képviseli hazánkban, ugyanis a remeteélet egyszerre jelent Istennek szentelt, imádságos és dolgos magányt, de egyúttal közösségi életforma is, amint azt az apátsági tárlatvezetés és múltidézés során a zarándokok megtudták. A rend alapítója Szent Romuáld volt, aki nemesi családból származott, és önként vállalta a remeteéletet. A bencés regula követőjéből a fehér ruhás szerzetesek alapító atyja lett, akit álmában mennyei békére (harmonia caelestis) hívott meg Isten. Szent Romuáld egy lépcsőt látott álmában, melyen fehér ruhába öltözött testvérek igyekeztek a mennyország felé.

A zarándokok több helyszínt is felkerestek útjuk során
Fotó: Szendi Péter/Napló

A hallgatási fogadalmat tett szerzetesek teljesen az imádságnak és a munkának szentelik magukat, miközben életük nagy részét cella­házukban töltik, ahol elsődleges feladatuknak tekintik, hogy a Szent Zsolozsma szavaival szüntelenül könyörögjenek a világért.

Ugyanakkor léteznek olyan alkalmak – egyházi ünnepek –, amikor lehetőségük nyílik az egymással való találkozásra, a rekreációra. A majki ka­malduli szerzetesház tárgyi emlékei mellett a remeték életét bemutató értékes lengyel fotókiállítást is megtekinthették a zarándoklat résztvevői.

– Az apátsági séta után Vértessomlóra indult a csoport, ahol Visnyei László atyának köszönhetően a zarándokok megismerhették a Sarlós Boldogasszony-templom és a kegykép történetét. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére bemutatott szentmisét követően Tatán folytatódott a zarándoklat, ahol egy ebéd elfogyasztása mellett alkalom nyílt a megpihenésre. A program zárásaként a résztvevők tárlatvezetést kaptak a tatai várban, majd megtekintették a tavat, végül hálatelt szívvel és imádságos lelkülettel indultak haza és zárták a napot – tekintett vissza Berkes Péter plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában