Szent Mihály ünnepe

2020.10.01. 11:00

A Bakony hegyeit-völgyeit járta be a zarándokcsapat

A Bakonyjákói Szentháromság Római Katolikus Plébánia zarándoklatra hívta a jákói, valamint a hozzá tartozó filiák híveit szeptember utolsó szombatján.

Olvasó

Fotó: Kiss Albertné

Bakonyjákón nagy hagyományuk van a bel- és külföldi, gyalogos és buszos zarándoklatoknak. A múlt hét végi gyalogos zarándoklatot Szent Mihály főangyal ünnepe alkalmából a három egyházközség családjaiért és a közösségek hitéleti megújulásáért szervezte Stadler László Dezső plébános.

A nap szentmisével indult a bakonyjákói templomban, majd a zarándokkereszt-vivővel az élen megindult a felnőttekből és gyerekekből álló menet Németbánya felé. Az útszéli és faluban felállított kereszteknél megállva énekeltek, imádkoztak. A közadakozásból emelt németbányai Szent Márton-kápolnában megpihentek, itt csatlakoztak a németbányai hívők, majd az erdei képes fához indult a csoport.

A zarándokcsapat a képes fa előtt Fotó: Kiss Albertné

A csaknem száz évvel ezelőtti kegyhelyen egy fa állt, melynek kérgére a hálás családok képeket, kegytárgyakat, táblácskákat helyeztek el, melyeket a fa kérge befogadott, és évtizedekig búcsújáró hely lett. Ez a fa hatvan éve megsemmisült, de most örvendetes módon újjáéledt a régi hagyomány: ismét van képes fa.

A zarándokút vezetője egy keresztet és egy szentképet erősített az új kegyeletes fa törzsére. A Farkasgyepű határában álló Szent Antal-szobor előtt elhaladva, a farkasgyepűi templomban újabb hívők csatlakoztak. A mintegy 12 kilométeres zarándokút a bakonyjákói templom előtt imádsággal ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában