Idén közel kétezer állat került hozzájuk

2020.10.04. 15:30

A veszprémi vadmentőknél az év 365 napján állatok világnapja van

Október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján ünnepeljük az állatok világnapját. A világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet az állatokkal való együttélés fontosságára és arra, hogy hogyan segítenek és tesznek boldogabbá minket.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány támogatói nyílt napot tartott az állatok világnapja alkalmából nemesvámosi rezervátumában.

A jó hangulatú, kötetlen program keretében az érdeklődők megismerhették a mentőközpont munkájának fontosságát és a vadmentők mindennapjait. Találkozhattak néhány védenccel is, például az újdonsült gólyapárral, Kyával és Dödöllével, felbukkantak a mentett őzek, Bodza és Bóbita is, valamint a rezervátum területén szabadon engedett mókusok, pelék és madarak. A gyerekek közelről szemlélhették meg a pigmenthiányos sünit is.

Érdekes színvoltja volt a találkozónak, hogy az egyik látogató egy hattyúfiókával az ölében érkezett, amelyet az úttesten fekve talált Öcs és Taliándörögd között. A madárnak még bébikorában deformálódhatott a csőre. Most megfigyelésre, és amíg megerősödik, egy önkénteshez kerül, majd a nemzeti park segítségével visszahelyezik természetes élőhelyére.

Német József, az alapítvány elnöke a világnap kapcsán elmondta, hogy a médiának is köszönhetően egyre nagyobb figyelem irányul a természetvédelemre és az állatmentésre. Évente mintegy 150 önkéntessel bővül a csapatuk, de az igazi megoldás az lesz, ha az állam is szerepet vállal ebben a fontos tevékenységben. A vadmentők vezetője szerint emellett fontos lenne az általános iskolákban színesíteni a környezetismeret órákat, hogy a gyerekek jobban megismerjék a környezetünkben élő fajokat.

– Nálunk az év 365 napján állatok világnapja van, ezért most a nyílt napon inkább a nagyközönséggel próbáljuk megismertetni a mindennapjainkat. A mi munkánk akkor lenne tökéletes, ha egy állat sem lenne a szezon végén a rezervátumban, de itt vannak a maradandóan sérültek vagy a viselkedésük miatt vissza nem ereszthető jószágok – nyilatkozta Németh József, aki bízik benne, hogy 5-10 éven belül felépülhet a regionális mentőközpont Nemesvámoson, ami nagyban segítené a munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában