Két borászt díjaztak

2020.10.09. 07:00

Ez a két nedű lett Veszprém megye legjobb bora

Balatonfüredi olaszrizling és nemesvitai cabernet sauvignon viselheti idén a Veszprém Megye Bora 2020 kitüntető címet.

Marton Attila

20201008 Veszprém Veszprém Megye Bora verseny eredményhirdetése a Megyeházán Figula Mihály, Csali Jánosné, Csali János, Polgárdy Imre, Takács Szabolcs Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A fehérborok között a Figula Pincészet Sóskút olaszrizling 2018 bora végzett az élen. Elhangzott, a Sóskút Selection hagyományos, fahordós erjesztéssel és érleléssel készült, majd pedig egyévi palackos érlelés után került forgalomba.

Az elismerést Figula Mihály borász vette át, aki elmondta, a Sóskút nevű termőterület egy mészkőbányánál található Balatonszőlősnél, amely gazdag mész- és ásványianyag-tartalma miatt különleges bort ad.

A vörösborok között a nemesvitai Csali Szőlőbirtok 2018-as Krokodilbor – Rókalikak cabernet sauvignonja lett. Elhangzott, a Rókalikak nevű dűlőben termett szőlőből készült bort nyolc hónapig fahordóban érlelték. A komplex, nagy testű nedű étcsokoládé, erdei gyümölcs, chili és vanília íz-, illetve illatjegyeket hordoz. Az elismerést Csali János és felesége, Csali Jánosné vette át.

Takács Szabolcs kormánymegbízott felidézte, 2011-ben azért hozták létre a kitüntető címet, hogy még jobban ráirányítsák a figyelmet Veszprém megye négy borvidékére és a gazdálkodó borászokra. Kiemelte, Veszprém megyében 4800 hektár szőlőültetvény található, és 1399 borászat működik. Mint mondta, a Veszprém Megye Bora versenyre évről évre nagyobb az érdeklődés, idén 19 pincészetből hét vörösbort és 31 fehérbort küldtek be a borászok.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, a borokat a Csordás–Fodor Borházban bírálták nyáron, a bírálaton a szakember Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mellett borkedvelő amatőrök értékelték a nedűket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában