A távmunka és a rezsiszámla

2020.10.05. 11:30

Ha többet vagyunk otthon, látványosabban spórolhatunk az energiával

Ha a lakásunkban dolgozunk, ha többet vagyunk otthon, megnőhet a rezsiköltségünk. Ezt sokan tapasztalták a kötelezően elrendelt távmunkák, a koronavírus miatti tavaszi korlátozások idején. S többen azóta is home office-ban maradtak. Ezért szakértőtől kértünk tanácsokat ahhoz, hogyan spórolhatunk, ha a rezsiről van szó.

Rimányi Zita

Szalay Tímea igyekszik sütőjét is takarékosan használni, elektromos készülékeit nem hagyja készenléti üzemmódban, mert az is energiafogyasztást jelent

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az energiafogyasztás jelentős átcsoportosulását figyelhettük meg, amikor a fertőzésveszély miatt sokan otthon dolgoztak, a gyerekek távoktatásban tanultak. A munkába járásra nem kellett autójukat használniuk a felnőtteknek, viszont mivel napközben otthon voltak, több víz fogyott, hűteniük vagy fűteniük kellett a lakást az időjárásnak megfelelően. Mivel most a hideg évszakokra készülünk, érdemes pár dolgot szem előtt tartani.

A hideg beköszönte előtt érdemes ügyelni rá, hogy ott kevesebb a hőigény, ahol állandóan kicsit melegen tartják a lakást. Ahol temperálják. Az állandó hőmérsékleten tartott otthonokban kisebb az energiafogyasztás, mint azokban, ahol a munkába induláskor teljesen lekapcsolják a fűtést, és akkor indítják be újra az ott lakók, amikor hazaérnek. Nyakunkon a fűtési szezon, aszerint érdemes számolni, hogy ha folyamatosan kiegyensúlyozott a hőmérséklet egy házban, nem hűlnek ki a falak. S persze a hőszigetelésnek is jelentős szerep jut. Akik azt jól megoldották, azoknak lényegesen kevesebbet kell költeniük a téli meleg otthon biztosítására – mondta el Szalay Tímea, a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A home office idején többször ettek, főztek otthon a családok, ezért jellemzően megnőtt a hulladék, a szemét mennyisége, mert több olyan élelmiszert vásároltak, amit a boltokban jól becsomagolva lehet megkapni. Szalay Tímea szerint azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie. Ha ugyanis magunk is termelünk például zöldségeket vagy piacon vásárolunk alapanyagokat, akkor nem keletkezik több szemét. Ő például maga süt kenyeret, nem kell nejlonzacskóba csomagoltat vennie, és a zöldhulladékát komposztálja. Persze megérti azokat a háziasszonyokat, akiknek távmunkában kellett elvégezniük otthon a munkahelyi feldataikat, és még segíteniük kellett a leckékben a távoktatásban tanuló gyerekeiknek is. Érthető, hogy nagy teher rakódik rájuk járvány idején, ezért többször félkész ételeket felhasználva készítenek ebédet, tálalnak vacsorát. Ha azonban összefog a család és segít az édesanyának például a bevásárlásban, akkor hosszú távon jelentősen csökkenthető a kukákba kerülő csomagolóanyag mennyisége.

Szalay Tímea igyekszik sütőjét is takarékosan használni, elektromos készülékeit nem hagyja készenléti üzemmódban, mert az is energiafogyasztást jelent Fotó: Penovác Károly/Napló

Szakértőnk ahhoz is tanácsokat adott, hogyan takarékoskodhatunk még az energiafelhasználás során. Például azt javasolja, hogy csak addig használjuk, tartsuk áram alatt a laptopunkat, számítógépünket, amíg a munka, a tanulás miatt feltétlenül muszáj. A fennmaradó időben inkább kiránduljunk, sétáljunk, játsszunk a szabadban. Nem kell minden pillanatban online jelen lennünk a világhálón, a szabadidőnket lelket feltöltő programokra szánhatjuk.

Szalay Tímea úgy véli, ha többet vagyunk otthon, akkor jobban meglátszik annak az eredménye – a pénztárcánkon is –, ha okosan használjuk a háztartási berendezéseinket. Például a fűtési szezonban a radiátor mögé hővisszaverő fóliát tehetünk, akkor hamarabb felmelegíti a szobát. S jó, ha tudjuk, gépeink – például televíziónk, számítógépünk – készenléti állapotban is fogyasztanak, érdemes tehát ezeket teljesen kikapcsolni, amikor nincs szükség rájuk.

Érdemes a hatékonyabb működés érdekében rendszeresen leolvasztani a hűtőnket. A sütőt pedig akkor használhatjuk takarékosan, ha ügyesen tervezzük meg, készítjük elő az otthoni menüt. Ha megsült a hús, akkor utána rögtön betehetjük például a süteményt, nem kell újra előmelegíteni. S a hulladékhőn, a még nem kihűlt sütőben elkészülhet desszertnek a sütőtök, az almacsipsz, száríthatunk még ilyenkor fűszer- és gyógynövényeket, aszalhatunk szezo­nális gyümölcsöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában