születésének századik évfordulóján

2020.10.26. 11:00

Mostantól márványtábla őrzi a tótvázsonyi tanítónő emlékét

Schönwald Mária életét három dolog határozta meg: aktív pedagógusként a tanítás, nevelés; a német nemzetiségi hagyományok ápolása, megőrzése és átörökítése; valamint a vallásosság, a katolikus hit és az ezért való munkálkodás – hangzott el az ünnepségen.

Molnár Sándor

Sipos Ferenc polgármester is megemlékezett Schönwald Mária munkásságáról

Forrás: Ifjúsági Egyesület

A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület – az önkormányzat engedélyét kikérve és a családdal egyeztetve – 2011-ben határozott úgy, hogy Schönwald Máriáról nevezi el a község könyvtárát, ezzel is kifejezve tiszteletét az egykori tanítónő életműve előtt. Idén, születésének századik évfordulóján, Schönwald Mária születésnapján pedig emléktáblát avattak az iskola falán.

Sipos Ferenc polgármester köszöntőjében kitért rá, hogy a jubileumi megemlékezés remek alkalom arra, hogy Mária néni életét, munkásságát, hagyatékát megismertessék a falu lakóival.

– Egy település életében mindig fontos, hogy vannak olyan emberek, akik vagy a hivatásuk, vagy az önkéntes munkájuk révén alakítják egy település képét, kulturális életét, mindennapjait. Mária néni ilyen személy volt Tótvázsonyban. Az ő neve fogalommá vált mind a tanítói munkássága, mind az önkéntes tevékenysége révén – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte annak a fontosságát is, hogy a fiatal korosztály, illetve a faluba frissen beköltözők is megismerjék Schönwald Mária életútját, munkásságát.

Sipos Ferenc polgármester is megemlékezett Schönwald Mária munkásságáról
Fotó: Ifjúsági Egyesület

Magasi János ünnepi beszédében felelevenítette találkozásait Mária nénivel. A korábbi polgármester elmesélte azt is, hogy 2000-ben egyhangúlag döntött úgy a testület, hogy az első díszpolgári cím a településen Mária nénit illeti. Magasi János azt kívánta, hogy a település lakói kövessék a Mária néni által képviselt értékrendet, és sokáig őrizzék meg az emlékét.

Utóbbihoz segítségükre lesz a most felavatott emléktábla is, amelyet Sipos Ferenc polgármester és Hauck Jánosné, a Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke leplezett le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában