Padlófűtéssel, kényelmi funkciókkal bővül

2020.10.03. 20:00

Négy évszakos lesz a nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Az állagmegóvási feladatokon túl a prioritás a kulturális örökség védelme és a turisztikai láthatóság növelése úgy a Kinizsi-vár, mint Nagyvázsony tekintetében. Az újjáépülő várban interaktív, a mai kor elvárásainak megfelelő kiállítási tartalommal készülnek. Emellett a teljes vár korszerű, hőszivattyús fűtési-hűtési rendszert kap, így egész évben látogatható lesz majd.

Molnár Sándor

Forrás: NÖF/látványterv

A Közéleti Kávéház-sorozat keretében a Kinizsi-vár fejlesztési terveiről, a munkálatok aktualitásairól és az üzemeltetéssel kapcsolatos elképzelésekről tartott előadást Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója a Reményi Antal Rendezvényházban. Az 1,5 milliárdos felújítás és várfejlesztés a terveknek megfelelően halad, a munkálatok hét százaléka elkészült már, és a jövő nyárra befejeződhet a kivitelezés építési része.

Glázer Tamás ismertette a vár fejlesztési terveit Fotó: Molnár Sándor/Napló

Elhangzott az is, hogy 5600 köbméter meglévő falfelületet restaurálnak. Visszaépítenek továbbá olyan tértömeget, amely gyakorlatilag egy pluszemeletet jelent. A Kinizsi-várban hőszivattyús hűtési-fűtési rendszer lesz és padlófűtés. Ez lesz a vár legnagyobb erőssége, mert így négy évszakos lesz, egész évben fogadhatja majd a látogatókat.

Az új elemeknek köszönhetően élményszerűvé válik a várlátogatás Látványterv: NÖF

A NÖF ügyvezető igazgatója szólt arról is, hogy Nagyvázsony kiemelt szerepet tölt be a belföldi és külföldi turizmus reklámozásában. A településen a Kinizsi-vár a „kulcs”, meg kell mutatni a világnak, hogy mit nyújt, miért érdemes megnézni. A szándék az, hogy hosszabb ideig a településen tartsák a vendégeket, ezért az önkormányzattal közösen egy 72 órás csomagjegyben is gondolkodnak, amellyel Nagyvázsony főbb látványosságait kereshetnék fel a turisták.

Látványterv: NÖF

Glázer Tamás a tervezett látványosságok közül kiemelte a reneszánsz korban a várurak életének, illetve a Kinizsi Pálhoz kapcsolódó legendáknak és a vár korabeli hétköznapjainak a bemutatását. Hangsúlyozta, hogy mindezt interaktív, megfogható, ember- és gyerekcentrikus módon, a legmodernebb audiovizuális eszközök segítségével teszik majd, egy nagyon ősi környezetben, több nyelven. Az új elemeknek köszönhetően élményszerűvé válik a várlátogatás, amelynek során modern videók, hologramok is várják majd a látogatókat.

Látványterv: NÖF

A nyitvatartási időn túl igényes rendezvényhelyszín is lesz majd a Kinizsi-vár, amelynek működtetésében fontos szerepet szánnak a helyieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában