a VÉRTANÚKRA EMLÉKEZÜNK

2020.10.06. 10:31

Október 6., a szabadságharc hőseinek napja – Az évforduló előtt számos program tiszteleg megyénkben is

Nemzeti gyásznap a mai: 171 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki Aradon az éppen levert szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Az évforduló előtt számos program tiszteleg Veszprém megyében is.

A 2019-ben átadott történelmi emlékhely

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Veszprémben 16 órakor megemlékezést tartanak a Török Ignác utcai Aradi vértanúk emlékműnél, ahol beszédet mond Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere.

Kádártán 16 órától emlékeznek meg a hősökre a Kádártai temetőben a tizenhárom ismeretlen katona sírjánál. Katanics Sándor, önkormányzati képviselő tart beszédet.

Gyulafirátóton a Batthyány Lajos emlékszobornál tartanak megemlékezést és koszorúzást, 17 órától.

A 2019-ben átadott történelmi emlékhely
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pápán 18 órakor kezdődik a megemlékezés a Március 15. téren, ahol Bali István a Kereszténydemokrata Néppárt pápai szervezetének elnöke mond emlékbeszédet.

Az 1848/49-es szabadságharc áldozataira emlékeznek Balatonfüreden is, 12 órától az Aradi Vértanúk parkjában, ahol Molnár Judit önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában