forradalom

2020.10.26. 07:00

Ötvenhatos slágerek és korhű viseletek – Rendhagyó módon emlékeztek a diákok

Az idei tanévben rendhagyó módon emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a Deák Ferenc Általános Iskolában – tudtuk meg Horváth Szilárdtól, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatójától.

Juhász-Léhi István

20201022 Veszprém, Deák iskola: A járványügyi helyzet miatt az 1956-os iskolai ünnepély intézményünkben is elmarad. Rendhagyó módon az iskola aulájában szervezünk kiállítást a gyerekek témához kapcsolódó előzetes feladataiból. Korhű ruhákat is megtekinthetnek a deákosok. A kiállítást az 5.c osztály tanulói nézik. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Több alternatíva is felmerült, végül egy olyan megoldás mellett döntöttünk, amiben a gyerekek életkortól függetlenül aktívan részt vettek október 23-a megélésében, hiszen 1–8. évfolyamig bezárólag különböző feladatokat adtunk a gyerekeknek az osztályfőnökök közvetítésével, amiket el kellett készíteniük, és vagy az osztályukban, vagy az aulában megtekinthető kiállításon mutatták be osztályközösségenként – avatott be a részletekbe az igazgató.

Mint azt megtudtuk, az alsó tagozatosok megelevenítették a forradalom jelképévé vált lyukas lobogót és a Kossuth-címert, majd ünnepi faliújságot készítettek. Az ötödikesek állóképekkel jelenítették meg a forradalom pillanatait, a tüntetések hangulatát. A hatodik évfolyam az 50-es évek világát idézte fel, az akkor élt gyerekek tárgyait mutatták be, utánanéztek, hogy mi volt a Bambi, a rugós foci, vagy éppen ki volt Pöttyös Panni, milyen busszal közlekedtek az emberek. A diákok az akkori viseleteknek is utánajártak, kiderítették, hogyan nézett ki a lódenkabát és a micisapka, vagy hogy mi is volt az úttörőmozgalom.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A 7-8. évfolyam tanulói a forradalom fontos helyszíneit, szereplőit, eseményeit idézték fel, megelevenedett Nagy Imre, Maléter Pál, Brusznyai Árpád, de a Sztálin-szobor ledöntése is. A gyerekek utánanéztek, mi történt október 23-án a Műegyetemnél, a Petőfi-szobornál és a Magyar Rádiónál, miért volt jelentős a Corvin köz és a Széna tér. Érdekességként akkori viccek csattanóját is megkeresték, 56-os slágerlistát készítettek. A napot színesítette a Deák iskolában az is, hogy a Veszprémi Petőfi Színház és Tatai Tamás jóvoltából korhű ruhákat is bemutattak az iskola aulájában.

Horváth Szilárd szerint az a legfontosabb, hogy az 1956 őszén történteket hitelesen kell átadni. – Azt, ami azokban a hetekben történt, próbáljuk időrendi sorrendben elmondani, majd a következő lépés lehet, hogy mögé milyen ideológiai hátteret állítunk, hiszen az határozta meg az eseményeket – fogalmazott az intézményvezető, aki azt tapasztalta: ha van egy kronológiai felsorolás, eseménytörténet-felidézés, akkor a gyerekek élesebben érzékelik a jó és a rossz közötti különbséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában