Életmentő érzékelők

2020.11.06. 07:00

Megmentheti a saját és családtagjaink életét – de csak ha jól működik

Ellenőriztessük a tragédiák elkerülése érdekében a tüzelő-fűtő berendezést, és szereljünk fel szén-monoxid-, illetve füstérzékelőt, tanácsolta a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

A hajmáskéri Juhász Tamás begyújt a cserépkályhába

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését, javasolta a katasztrófavédelem. Emellett a jó minőségű tüzelőanyag is alapfeltétele a kéménytűz megelőzésének, illetve így el lehet kerülni a szén-monoxid-mérgezést, ráadásul a fűtés is olcsóbb lesz.

A katasztrófavédelem szakemberei minden évben több ezer hibát vesznek észre a tüzelőberendezések és a füstelvezető rendszerek átvizsgálásakor, tisztításakor. A kémények rendszeres átvizsgálása azért fontos, mert ezeknek a hibáit a használók nem látják, és csak az időszakos ellenőrzés ad valódi képet az állapotukról. A katasztrófavédelem tapasztalata szerint a háztartások jelentős részében már van szén-monoxid-érzékelő, és ezeken a helyeken kevesebben, illetve enyhébben sérülnek meg az említett gáz miatt. Kiemelték, nagyon lényeges az is, hogy elkerüljük a lakástüzet, amit füstérzékelővel lehet elérni. Az időben jelző berendezés életeket, anyagi javakat menthet meg.

A hajmáskéri Juhász Tamás begyújt a cserépkályhába
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Vegyes tüzelésű kazánoknál tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, jelentősen károsítják a környezetet, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés, a hő hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami szintén lakástűzhöz vezethet.

A társasházakban hirdetmény közzététele után, a családi házakba pedig kérésre érkezik a kéményseprő, hogy ingyenesen ellenőrizze és tisztítsa a kéményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában