állatvédelem

2020.11.25. 17:30

Ovádi Péter fellépett a prémcélú állattartás ellen

Országos szinten lépett fel Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, derült ki az Agrárminisztérium honlapjáról.

Kovács Erika

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A témáról elhangzott videót a szaktárca, és Ovádi Péter a közösségi oldalán is nyilvánosságra hozta.

Ebből kiderült, a politikushoz több megkeresés érkezett a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, és a jelzett problémákról tájékoztatta Nagy István minisztert. Az állatvédelemért felelős miniszter biztos elmondta, 2020 júniusa óta az Európai Unió (EU) több tagállamában számos Covid kitörés történt nyérc farmokon. Dániában a teljes nyérc állomány felszámolásáról döntöttek.

Jelenleg hazánkban sem nyérc-, sem nutria-, sem görény, sem rókatelep nem található. Ezen szőrméjükért tartott állatok tartásával kapcsolatban súlyos állatvédelmi aggályok merültek fel már az elmúlt években is külföldön.

Fotó: Otwarte Klatki, lengyel állatvédő szervezet

- Az említett okok miatt fontosnak tartottuk, hogy időben, hatékonyan lépjünk fel a húsevő prémes állattartással szemben. Ezzel is szeretnénk az állatvédelmi, közegészségügyi kockázatokat csökkenteni, fogalmazott a miniszteri biztos. Hozzátette, ezért kezdeményezte a húsevő prémes állatok tartásáról szóló szabályozás felülvizsgálatát. A kezdeményezést Nagy Ervin, a Magyar Szőrmeellenes Liga alapítója is támogatja, akivel egyeztetett az ügyben. A rendeletmódosítást Nagy István miniszter november 24-én aláírta.

- Azt szeretnénk, hogy a jövőben ne lehessen Magyarországra telepíteni az EU tagállamaiban betiltott telepek állományait, fő cél a természeti, gazdasági és állatvédelmi problémák megelőzése. Továbbra is közös ügyünk az állatvédelem, hangsúlyozta Ovádi Péter. A szaktárca honlapjáról kiderült továbbá, a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában