Az igazságszolgáltatás korszakos alakja volt

2020.12.18. 07:00

Elhunyt Király Miklós nyugalmazott tanácselnök bíró

Elhunyt Király Miklós nyugalmazott ta- nácselnök bíró a napokban, tájékoztatott a Veszprémi Törvényszék.

Marton Attila

Király Miklós Archív fotó: Veszprémi Törvényszék

Király Miklós egész szakmai pályafutását a veszprémi bíróságok kötelekében töltötte, azonban szakmai tekintélyként neve az egész országban ismert volt mind a rendszerváltás előtt, mind azt követően, közölte a Veszprémi Törvényszék. A pápai születésű Király Miklós a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Pályáját fogalmazóként kezdte 1953 nyarán, bírói kinevezést 1955 tavaszán kapott. Bírói pályája a Veszprémi Járásbíróságon kezdődött.

1971-től címzetes megyei bírósági bíró, majd a járásbíróságon eltöltött mintegy húsz év után, 1976-ban helyezték át a Veszprém Megyei Bíróságra, ahol nyugdíjba vonulásáig – előbb elsőfokú, majd fellebbviteli – tanácselnökként tevékenykedett. Negyvenkét évnyi bírói szolgálat után 1997 december végén vonult nyugállományba, ismertette a törvényszék. Hozzátették, Király Miklós szakmai munkásságát a kezdetektől fogva elismerés övezte, már járásbíróként is a büntető ügyszak legjelentősebb súlyú vagyon és testi épség ellen elkövetett ügyeit tárgyalta. Ítélkezési munkája magas színvonalú, alapos, pontos és precíz volt.

Király Miklós Archív fotó: Veszprémi Törvényszék

A Veszprémi Törvényszék – tisztelegve Király Miklós ta­nácselnök életműve előtt – saját halottjának tekinti.

A Veszprém megyei igazságszolgáltatás 91 éves korában elhunyt korszakos alakjától pénteken vesznek végső búcsút Csopakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában