elismerés

2020.12.07. 16:00

Veszprémi hallgató nyert el közművelődési kutatási támogatást

A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának veszprémi hallgatója, Mihalcsik Márta közművelődési kutatási támogatást nyert el a Nemzeti Művelődési Intézet pályázatán. Eredményeit konferencián mutatja be és szakmai folyóiratokban publikálja jövőre.

Hancz Gábor

Mihalcsik Márta (a felvételen balra) Lanczendorfer Zsuzsannával és a Széchenyi István Egyetem másik nyertesével, Zsirai Dórával. Fotó: Széchenyi-egyetem, Győri Gyula

A Nemzeti Művelődési Intézet idén második alkalommal hirdette meg Közművelődési Tudományos Kutatási Programját, amelynek célja a tudományos utánpótlás erősítése a tehetséges hallgatók, szakemberek és mentoraik kutatómunkájának támogatásával. A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán folyó munka elismerését jelenti, hogy két kulturális mediáció levelező mesterszakos hallgató is a tíz nyertes között szerepel. Mindketten egyéves ösztöndíjban részesülnek.

Egyikük Mihalcsik Márta, aki a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának munkatársaként elsősorban értékfeltárással, értéknapok szervezésével foglalkozik, és értéktárbizottságokban is szerepet vállal. Kutatási témája ehhez a területhez kapcsolódik. Mentora Lanczendorfer Zsuzsanna, az Apáczai Csere János Kar docense.

„Nyolc éve lépett életbe a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény, és úgy láttam, ennyi idő elteltével érdemes megvizsgálni, mely települések éltek a helyi értéktárak létrehozásának lehetőségével, hogyan hatott ez az alkotóközösségekre, és fordítva, az alkotóközösségek miként járultak hozzá az értéktárak létrejöttéhez – mondta Mihalcsik Márta. – Több Balaton-felvidéki alkotókör tevékenységét szeretném ismertetni ebből a szempontból: az alsóörsi csipkeműhelyét, a paloznaki hímzőkörét, valamint a felsőörsi és a tótvázsonyi hímzőműhelyét. Közös bennük a szakmai vezető, Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész, csipkeverő. Az ő személyiségét, szerepét is vizsgálom, illetve bemutatom, valamint azt, hogyan válik élővé a hungarikummozgalom jelmondata: minden értéknek legyen közössége. Mind a négy községnek vannak határon túli – felvidéki és erdélyi – testvértelepülési kapcsolatai, így arra szintén kíváncsi vagyok, hogy az itteni minta hatására ott létrejöttek-e értéktárak, helyi alkotóközösségek.”

Mihalcsik Márta (a felvételen balra) Lanczendorfer Zsuzsannával és a Széchenyi István Egyetem másik nyertesével, Zsirai Dórával. Fotó: Széchenyi-egyetem, Győri Gyula

A kutatás jövő nyárra készül el. Mihalcsik Márta eredményeit konferencián mutatja be, illetve szakmai folyóiratokban publikálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában