Támogatás a fedél nélkülieknek

2021.01.05. 07:00

A Máltai Szeretetszolgálat idén is folytatja jól működő veszprémi programjait

Milyen volt a 2020-as esztendő? Milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük? Mit várnak az idei évtől? Számadásra kértük Vágner Milánt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetőjét.

Juhász-Léhi István

Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője (balra) kiemelte, lakhatási programjuk keretei között öt rászoruló személynek tudnak támogatást nyújtani Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton

– Az elmúlt év komoly kihívásokkal állította szembe intézményünket. Nagyot változott a világ, egy évvel ezelőtt például nem gondoltuk volna, hogy a maszkviselés a mindennapi életünk részévé válik. A koronavírus miatti megváltozott környezethez nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnunk, különböző védelmi eljárásokat kellett bevezetnünk nekünk is – nyilatkozta a Naplónak Vágner Milán.

A szakember beszélt arról is, hogy a védelmi eljárásrend részét képezi többek között az, hogy az éjjeli menedékhelyet egész nap működtetik azért, hogy a nappali melegedőben egy időben lehetőleg kevesebben tartózkodjanak. Céljuk ezzel az, hogy a találkozások számát csökkentsék, míg bentlakásos intézményeikben jelenleg látogatási tilalom van.

– A tavaszi időszakhoz képest a második hullámra már jobban fel tudtunk készülni, kidolgozott eljárásrendjeink voltak, amelyek nagy segítséget jelentettek. Habár a koronavírus-járvány jelentős terhet rótt ránk, már korábban is működtetett programjainkat változatlanul folytattuk. Ezek közül a lakhatásos és a foglalkoztatásos programjainkat emelném ki – jegyezte meg Vágner Milán.

Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője (balra) kiemelte, lakhatási programjuk keretei között öt rászoruló személynek tudnak támogatást nyújtani
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A lakhatásos program keretei között öt személynek tudnak lakhatási támogatást biztosítani. Foglalkoztatásos programjaikon belül két fő irány van: a tranzitfoglalkoztatásos program és az Országos Közfoglalkoztatásos Mintaprogram. Előbbiben védett munkahelyet biztosítanak gondozottaik számára. A programban átlagosan 5-6 személy vesz részt, elsősorban szemetet gyűjtenek, de segítséget nyújtanak az adományok mozgatásában is. Vágner Milán hozzátette: Országos Közfoglalkoztatásos Mintaprogramjukban hajléktalanokat foglalkoztatnak közfoglalkoztatás keretében mosodás, szemétszedő, zöldségtermesztő, ruhaválogató munkakörben, ezekben átlagosan 14 ember dolgozik.

– A programban három kiléptető lakást működtetünk, ahol lakásonként két ember elhelyezését tudjuk biztosítani. A programban így munkát, jövedelmet és külső lakhatást is tudunk adni. Jövőbeni terveinkben többek között szerepel, hogy jól működő programjainkat továbbra is folytassuk. 2021-ben éjjeli menedékhelyünk, valamint átmeneti szállásunk átépítési, felújítási munkálatai várhatóan befejeződnek. Az ellátóegységek korszerűbbé válnak, mozgáskorlátozottak számára is könnyebben hozzáférhetőek lesznek – hangsúlyozta az intézményvezető.

Vágner Milántól megtudtuk azt is, hogy nagy segítséget jelentett a karácsonyi időszakban, hogy többen támogatták adományaikkal gondozottaikat. Karácsonyi ünnepségüket a korábbihoz képest más keretek között ugyan, de megtartották, ami nagy örömet okozott a gondozottaik körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában