Elkelt minden építési telek

2021.01.15. 07:00

Fiatalok költöznek be Nagyvázsony új utcájának tájba illeszkedő házaiba

­Gazdára talált az utolsó önkormányzati telek is a Széchenyi István utcában. A falu új utcájába 15 fiatal család költözik majd be az építkezés után. Túl azon, hogy ezáltal új lakókkal bővül és fiatalodik Nagyvázsony közössége, a tájba illeszkedő házakkal a település arculata is szépül.

Molnár Sándor

Két ház már szerkezetkész állapotban van az új utcában

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzatnál ­2017-ben hirdették meg eladásra a Nemes­leányfalu felőli részen található panorámás önkormányzati telkeket. A település vezetésének célja az volt, hogy ne nyaralók, hanem lakóingatlanok épüljenek az új utcában, amelynek szomszédságában a Balaton törvény által védett legelőterület van, amit nap­jainkban is használnak.

Az építkezéssel kapcsolatban az önkormányzat olyan rendeleteket hozott, amellyel védi a településképet: meghatározták például a beépíthető magasságot, és az utcafronti arculatot azért, hogy a Bala­ton-felvidék építészeti stílusjegyei jelenjenek meg a házakon, illetve a nyílászárók is hordozzák a népi építészeti jelleget, és a házak illeszkedjenek a falu arculatához. A Széchenyi István utcában két ház már szerkezetkész állapotban van, az utolsó telek pedig a napokban talált gazdára.

Két ház már szerkezetkész állapotban van az új utcában
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– A telekvásárlók döntő többsége kisgyermekes, vagy gyermeket tervező fiatal pár, ezért nemcsak 15 családdal gyarapodik Nagyvázsony, hanem a település is szépül. Így aki Kapolcs, illetve Vigántpetend felől érkezik a faluba, egy egységes településképpel találkozik majd – mondta el Fábry Szabolcs polgármester, aki hangsúlyozta, hogy önköltségi áron értékesítették a telkeket, nem tettek rá külön hasznot.

A Széchenyi utcában a víz-, gáz-, villanybekötési lehetőséget kialakították a telkeken és a csatornázás is befejeződött, a csapadékvíz elvezetését pedig pályázat keretében oldják meg. Az új utca nem szilárd burkolatú lesz, hanem a faluképhez igazodó, jól autózható, murvás burkolatot kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában